Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

TNT verlaagt aantal ontslagen naar 3100

20-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-einde-van-de-postbode
Het post- en pakkettenbedrijf TNT is bereid minder mensen te ontslaan bij de postdivisie. Daardoor worden niet 4500 werknemers de laan uitgestuurd, maar 3100.

Dat heeft TNT de vakorganisatie laten weten, aldus het bedrijf woensdag.

Naast de reductie van het aantal gedwongen ontslagen, ziet TNT de mogelijkheid om tot eind 2012 tweehonderd mensen tijdelijk werk te bieden. TNT zegt de reactie van de vakorganisaties af te wachten.

Ondanks de reductie benadrukt TNT dat de aangekondigde reorganisatie noodzakelijk blijft. ''Het is gegeven de dalende postmarkt en toenemende prijsdruk, als gevolg van concurrentie, onvermijdelijk.''
 

ZEMBLA

De Universiteit van Utrecht berekende voor ZEMBLA dat het voormalige staatsbedrijf ondanks de liberalisatie nog 85,7% van de Nederlandse markt in handen heeft. En dat TNT jaarlijks een omzet van 10 miljard euro heeft en 1,13 miljard euro winst maakt. De TNT Maildivisie – waar TNT Productie het sterkste bedrijfsonderdeel van is - zorgt voor 40 procent van de inkomsten van het hele bedrijf TNT. En genereert meer dan 70 procent van alle winst die het hele bedrijf wereldwijd maakt. Bekijk: ZEMBLA - ' Einde van de postbode ' van Thomas Blom en Sanne Boer.
 

Vakbonden

De vakbonden vragen in een brief aan de regering om in te grijpen op de postmarkt. Ze stellen voor een onderzoeker te benoemen, die bekijkt hoe alsnog een gezonde postmarkt tot stand kan komen.

De bonden maken zich zorgen over de prijzenoorlog die over de ruggen van de bezorgers wordt uitgevochten.
 

Kwaliteit

''Duizenden TNT-postbodes worden met gedwongen ontslag bedreigd en tienduizenden postbezorgers ontberen elke rechtsbescherming en verdienen gemiddeld 30 procent minder dan het minimumloon",' zegt bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten. Bovendien dendert volgens hem de kwaliteit van de bezorging achteruit.

De brief is ondertekend door bestuurders van FNV Bondgenoten, AbvaKabo FNV, CNV Publieke Zaak en de BVPP.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.