Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tjeenk Willink: Algemene Wet Bestuursrecht opnieuw onder loep nemen

13-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
tjeenk-willink-algemene-wet-bestuursrecht-opnieuw-onder-loep-nemen
Herman Tjeenk Willink, de vice-voorzitter van de Raad van State, roept in de ZEMBLA-aflevering ‘Procederen tot je er bij neervalt’ in een exclusief interview op om de Algemene Wet Bestuursrecht opnieuw onder de loep te nemen. Deze wet is nu 15 jaar in werking.

Wat begint met een meningsverschil tussen burger en overheid over bijvoorbeeld een vergunning, eindigt na een verbeten strijd in de rechtszaal. ZEMBLA toont aan de hand van praktijkvoorbeelden aan hoe burgers vastlopen in het bestuursrecht en gedwongen worden langdurig te procederen om hun gelijk te krijgen. Het bestuursrecht regelt de verhouding tussen overheid en burger. Bestuurders kunnen dezelfde vergunning echter moeiteloos opnieuw afgeven, tot frustratie van veel burgers.

Bovendien legt ZEMBLA de rol van de aansprakelijkheidsverzekering van de gemeente bloot bij de schadeclaim van een burger. Nederlandse gemeenten zijn massaal verzekerd tegen schadeclaims. Een burger wordt zo gedwongen het - behalve tegen een gemeente - ook tegen een verzekeringsmaatschappij op te nemen. Dit tot groot ongenoegen van Tjeenk Willink.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.