Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tips over kankerverwekkend kwartsstof op het spoor of over de rol van ProRail?

08-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
tips_bericht
Spoorwerkers worden al jarenlang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Dit blijkt uit de Zembla-uitzending ‘Het stofspoor’.
Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast, dat zijn de stenen die op het spoor liggen. Het is volgens experts een sluipmoordenaar omdat mensen die langdurig daaraan blootgesteld worden ernstige longziektes of zelfs longkanker kunnen krijgen. ProRail is al meermaals in rapporten geadviseerd om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar volgt dit advies tot dusver niet op.

Heeft u tips of extra informatie over dit onderwerp? Mail direct naar onderzoeksjournalist Roelof Bosma: roelof.bosma@bnnvara.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.