Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tilburg naar de rechter om uitkeringen

21-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gezinnen-zonder-geld
De gemeente Tilburg en het Rijk staan op 14 december tegenover elkaar bij de bestuursrechter in Breda. Tilburg vindt dat het Rijk 6,5 miljoen euro meer moet vergoeden aan uitkeringsgelden dan het nu doet.

In 2007 spraken de overheden met elkaar af dat gemeentes een budget zouden krijgen voor uitkeringen. Als het budget ontoereikend was, zouden gemeentes daar zelf voor opdraaien. Omdat er door de crisis meer mensen in de bijstand zitten, kostte die afspraak de gemeentes in 2010 350 miljoen euro. Over 2011 moeten ze 669 miljoen euro zelf betalen.

De Tilburgse wethouder Jan Hamming vindt dat te veel. In 2010 diende hij een bezwaarschrift in, maar dat werd afgewezen. Daarom stapt Tilburg nu naar de rechter. Het bezwaarschrift over 2011 loopt nog. Over dat jaar hebben volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 25 tot 30 gemeenten bezwaar aangetekend. (anp)

Volgens een woordvoerster van de VNG is Tilburg de eerste gemeente die een rechtszaak aanspant.
ZEMBLA
Wethouder Hamming doet zijn best de problemen op te lossen, maar heeft te maken met de landelijke politiek die de gemeente Tilburg 50 miljoen minder geeft voor uitkeringen en armoedebestrijding. Door deze maatregel kampen veel meer gemeenten met forse tekorten op hun bijstandsbegroting.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.