Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tienduizenden zzp'ers doen aanvraag voor bijstand

25-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Schulden ANP
Bij de speciale noodloketten voor zzp'ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen, zijn al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. In onder meer grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam loopt het storm. Deskundigen voorspelden een week geleden al dat er een nieuwe schuldengolf aankomt in Nederland.

In Amsterdam hebben zzp'ers tot woensdagmiddag bij elkaar al 18.500 aanvragen ingediend. In de regio groot-Rotterdam gaat het tot nu toe om zeker 7000 aanvragen. In de gemeenten Den Haag is de drukte vier keer groter dan normaal. Zeker 2000 mensen hebben naar de regeling gevraagd, aldus een woordvoerster.

Meer tijd nodig
In verschillende gemeenten kunnen zzp'ers sinds deze week al aankloppen voor hulp, al moet op de maatregel van overheidswege nog een klap worden gegeven. Het gaat dan onder meer om de juridische afdichting. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopte dit uiterlijk woensdag voor elkaar te hebben, maar heeft toch iets langer de tijd nodig.

Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief. Zij keren via een versimpelde regeling al wel geld uit, maar moeten nog even wachten op de overheidsbijdrage. Voor de regeling is door het kabinet in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Ook meer reguliere bijstandsaanvragen
Naast de speciale zzp-regeling merken de grote steden ook dat er meer reguliere bijstandsaanvragen dan normaal aangevraagd worden. In Amsterdam spreken ze van een drukte die tweeënhalf keer groter is dan normaal. In Den Haag is vanwege de drukte extra personeel ingezet.

Voor de ruim 1,1 miljoen zzp’ers is door de overheid een speciale noodregeling getroffen. Zij kunnen inkomensondersteuning krijgen tot maximaal 1500 euro per maand. Een bedrag dat niet terugbetaald hoeft te worden.

Problemen op lange termijn
Lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht Nadja Jungmann, zei een week geleden tegen Zembla: “Die bazooka van het kabinet is fantastisch op de korte termijn, maar de vraag is wat er gebeurt als dit langer duurt.”

Over een maand of twee zullen we de eerste mensen in nood zien, voorspelt ze. “Zeker zzp’ers die tot anderhalve week terug een middeninkomen hadden zitten met een acuut probleem. Zij hebben wel hun oude vaste lasten, maar moeten dat betalen met een inkomen van 1500 euro. Dan is een maand of twee wel uit te zingen, maar daarna wordt het lastig.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.