Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tienduizenden kijkers tekenen petitie tegen halvering zendtijd Kassa en Radar

17-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1731 keer bekeken
  •  
KASSA
Meer dan 56.000 mensen hebben maandagochtend de petitie tegen inperking van de zendtijd van Kassa en Radar getekend. De actie is zaterdag gestart door een betrokken kijker nadat bekend werd dat de NPO met bijna een halvering van het aantal uitzendingen, het mes wil zetten in de zendtijd die de programma's krijgen.
Het plan van de NPO is om per 1 januari 2022 Kassa naar de maandagavond te verplaatsen en afwisselend uit te zenden met Radar. Geen 1,5 uur Kassa en Radar meer per week, maar slechts 45 minuten. Geen 37 uitzendingen meer in een seizoen voor Kassa, maar terug naar 20.

Reacties BNNVARA, AVROTROS en kijkers

Het besluit van de NPO leidde tot afkeuring, zowel bij de kijkers als bij de omroepen. "In een tijd waarin de stem van de burger zo vaak niet gehoord wordt door instanties en bedrijven vinden wij het onbegrijpelijk dat de NPO consumentenjournalistiek wil halveren", stelden de omroepen BNNVARA en AVROTROS. "Met deze plannen laat de NPO opnieuw zien geen oog te hebben voor de behoefte van de samenleving en de kerntaken van de publieke omroep."

NPO wil jongere doelgroep bereiken

De NPO stelt te willen kijken of beide programma's voordeel kunnen halen uit een bundeling van krachten. Er moet meer aandacht worden gevestigd op een jongere doelgroep, die van 20 tot 49 jaar, omdat die nu te weinig zou worden bereikt.

Teken de petitie

De fans van de programma's zijn dit niet met de NPO eens. "De NPO en de netmanagers staan totaal niet stil bij de impact van deze programma’s en hoeveel knellende zaken er bestaan waarin de burger zich niet begrepen of gehoord voelt", schrijven de initiatiefnemers van de handtekeningenactie. "Al tientallen jaren houden KASSA en RADAR de vinger aan de pols. De programma’s ogen fris, worden vol passie en enthousiasme gemaakt - in het belang van de burger - en maken het verschil voor het individu én de grote groep. Hoezo halveren qua zendtijd?"

Meer over:

radar, kassa, bnnvara, npo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.