Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tien labiele Amsterdammers moeten wapenvergunning inleveren

02-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tien-labiele-amsterdammers-moeten-wapenvergunning-inleveren
De politie heeft van tien Amsterdammers met een wapenvergunning vorig jaar hun vuurwapen ingenomen vanwege hun psychische gesteldheid. Van 27 anderen werd het vuurwapen (tijdelijk) ingenomen vanwege grote 'onregelmatigheden'.
In 98 andere gevallen is een tweede controle uitgevoerd, omdat bij hen minder belangrijke zaken niet in orde waren. Van achttien wapenbezitters is de vergunning inmiddels ingetrokken.  Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op vragen van de Socialistische Partij.


In de stad mogen 1605 personen een vuurwapen in huis hebben. Deze bezitters van een wapenvergunning zijn vorig jaar bijna allemaal door de politie gecontroleerd. Aanleiding voor de extra controles was het incident in Alphen aan de Rijn waar Tristan van der V. zes mensen dood schoot en zichzelf van het leven benam. Alle 21 schietclubs in de regio zijn ook bezocht. Dit jaar zal de politie opnieuw alle vergunninghouders en clubs langsgaan.

Na onderzoek bleek dat in 2010 in de regio Amsterdam slechts ruwweg dertig procent van alle houders van wapenvergunningen waren gecontroleerd.

De korpschefs van de meeste politieregio's hebben nauwelijks overzicht over hoe hun korps toezicht houdt op verstrekte wapenvergunningen.

De uitkomsten van controles door de afdeling die binnen een korps over de vergunningen gaat, worden niet vergeleken binnen die van voorgaande jaren of met die van andere korpsen. Doordat de uitkomsten niet vergeleken worden, weten korpschefs niet of hun beleid goed is of niet.
 

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.