Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Thom Karremans niet vervolgd voor Srebrenica

07-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
thom-karremans-niet-vervolgd-voor-srebrenica
Thom Karremans wordt niet vervolgd voor het drama in Srebrenica in 1995. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem maakte donderdag bekend af te zien van strafvervolging omdat hij volgens het strafrecht 'niet verwijtbaar heeft gehandeld'.

Karremans was commandant van de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica toen de moslimenclave in juli 1995 door troepen van de Servische generaal Mladic onder de voet werd gelopen. Duizenden Bosnische moslims werden vermoord.

De aangifte tegen Karremans is gedaan door Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic (elektricien van Dutchbat). Nederlandse militairen hebben in juli 1995 hun familieleden overgedragen aan de Bosnische Serviërs, die hen vermoordden. Behalve tegen Karremans was aangifte gedaan tegen zijn plaatsvervanger Franken en tegen personeelsfunctionaris Oosterveen. Ook zij worden niet vervolgd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.