Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Thermphos opnieuw gewaarschuwd

17-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thermphos-vervolgd-voor-dood-door-schuld
Fosforfabriek Thermphos overtreedt nog steeds veiligheids- en milieuregels. Het bedrijf stoot te veel ammoniak uit en loost te veel fosfor en zware metalen in het water. Bovendien houdt Thermphos zich nog niet aan de veiligheidsregels.
Op de vingers getikt
De provincie Zeeland werd in april vorig jaar al door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.

Woensdagavond zei commissaris van de koningin Karla Peijs op een informatieavond voor omwonenden in Nieuwdorp dat ammoniakmetingen aan de schoorsteen waarden laten zien die tot drie keer hoger zijn dan de waarden die in de vergunning zijn opgenomen. De provincie gaat handhavend optreden, zei Peijs.

Om de hoge uitstoot van dioxine tegen te gaan voegt Thermphos de stof ureum aan het productieproces toe. Dat werkt wel, maar leidt tot een te hoge uitstoot van ammoniak. Ook worden de normen voor fosfaat en zware metalen in het afvalwater overschreden.

Veiligheid
Themphos voldoet ook nog niet aan alle eisen op het gebied van veiligheid. Volgens Peijs gaat het vooral om administratieve zaken. „Maar regel is regel. En er wordt streng gecontroleerd.” In de fabriek zelf is er regelmatig sprake van levensgevaarlijke situaties. In 2009 kwamen twee werknemers om het leven bij een ongeluk en uit een onderzoek dat in februari 2010 bij het bedrijf werd gedaan bleek dat de veiligheidsregels regelmatig worden overtreden. Met grote regelmaat doen zich incidenten voor, zoals branden en explosies, waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Stankoverlast
Thermphos moet op korte termijn een reeks technische maatregelen nemen om de stankoverlast in de omgeving tegen te gaan, vooral om verbetering van de reiniging van de rookgassen. Dit jaar zijn al 63 klachten ingediend bij de provincie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.