Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Testvlucht is mijlpaal in terugkeer van Boeing 737 MAX

18-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
378 keer bekeken
  •  
Boeing 7373 MAX
Het grootste model uit de 737 MAX-familie van vliegtuigbouwer Boeing gaat vrijdag zijn eerste testvlucht maken. Dat zeggen bronnen bij Boeing. Daarmee zou een nieuwe mijlpaal worden bereikt bij de terugkeer van de 737 MAX, na twee dodelijke ongelukken met het type en een langdurig vliegverbod.
Het model MAX 10 is het eerste 737-vliegtuig dat zijn eerste proefvlucht gaat maken sinds de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten weer toestemming gaven om te gaan vliegen met het type. De 737 MAX stond sinds het voorjaar van 2019 wereldwijd aan de grond na twee ongelukken binnen enkele maanden. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden te duwen, ook als dat niet nodig was. Door de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven.

Grote druk op personeel

In de Zembla-uitzending ‘De fatale fouten van Boeing’ zegt Adam Dickson, een voormalig Boeing manager die ook aan de 737 MAX heeft gewerkt, dat er vanuit de top van het bedrijf grote druk werd uitgeoefend op medewerkers om het vliegtuig zo goedkoop en snel mogelijk op de markt te brengen:

“Kostenbesparingen waren uiterst belangrijk bij de productie van de 737 MAX. Elke afdeling moest een bepaalde hoeveelheid geld uit het vliegtuig halen. Wanneer tijdsdruk wordt uitgeoefend om kosten uit het vliegtuig te halen en er gebrek is aan middelen om dat werk echt goed te doen, kan dat de veiligheid hebben beïnvloed.” Boeing liet destijds in een reactie weten niet te hebben bezuinigd op de ontwikkeling van de 737 MAX. “Veiligheid is altijd de eerste prioriteit.” 

Kijk de uitzending 'De fatale fouten van Boeing':

Schikking van 2,5 miljard dollar

Boeing heeft uiteindelijk voor 2,5 miljard dollar geschikt met het Amerikaanse ministerie van Justitie wegens het misleiden van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bij de keuring van de 737 MAX. "Boeing-medewerkers verkozen winst boven eerlijkheid, door informatie achter te houden voor de FAA", aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Topman David Calhoun van Boeing noemde de miljardenschikking in januari dit jaar "een stap waarmee we op gepaste wijze erkennen dat we zijn tekortgeschoten". "Ik geloof er sterk in dat we met deze uitkomst het juiste doen", schreef hij in een verklaring aan het Boeing-personeel.

Testvlucht

Na twee jaar aan de grond te hebben gestaan, lijkt de terugkeer van de 737 MAX nabij. De testvlucht met het toestel moest vrijdagochtend lokale tijd in Seattle plaatsvinden, al kunnen die plannen wijzigen afhankelijk van het weer of andere factoren. Er worden onder meer nieuwe soorten sensoren getest, die een extra voorzorgsmaatregel moeten zijn voor de gebrekkige indicatoren die zijn gelinkt aan de crashes. Het toestel werd gebouwd in 2019 en moest vanwege het vliegverbod opgeslagen worden voordat een testvlucht kon worden uitgevoerd.

De 737 MAX 10 zou in 2023 in commerciële dienst moeten worden genomen. Het is de laatste variant die is gepland voor de 737 MAX-familie. Het vliegtuig biedt ruimte aan 230 passagiers en kan met een extra brandstoftank ongeveer 6000 kilometer vliegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.