Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Terug uit Kamp Holland

  •  
02-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
Ze gingen voor de wederopbouw, maar in de praktijk blijkt de missie in Uruzgan vooral een gevechtsmissie te zijn. De Nederlandse militairen zijn momenteel dagelijks verwikkeld in een hevige strijd met de Taliban. Tientallen Nederlandse militairen zijn gewond geraakt en twaalf van hen verloren het leven.

Nu het kabinet lijkt te beslissen om de missie tot 2010 te verlengen, brengt ZEMBLA in ‘Terug uit Kamp Holland’ de ingrijpende ervaringen van Nederlandse soldaten in Afghanistan.

Terugpakken
De 22-jarige soldaat Jordy Benning: "Ik dacht: Jullie pakken er één van ons, nu gaan wij er een paar van jullie pakken." Hij vocht mee in de slag om Chora, waarbij veel doden vielen. Jordy gaf de doelen door voor het luchtbombardement tijdens de slag. 

Soldaat Jethro was 19 jaar toen hij ‘op missie’ ging. Hij dacht dat hij scholen en waterputten ging bouwen, maar kwam bedrogen uit. Eenmaal terug in Nederland krijgt hij de diagnose post traumatisch stress syndroom.

Dienstweigeraar
Toch wil Defensie hem weer naar Afghanistan sturen. Als hij weigert, wordt hij door als dienstweigeraar voor de militaire rechtbank gebracht.
Afgelopen zomer sneuvelde sergeant Martijn Rosier (30) in Afghanistan door een bermbom. Zijn zwangere vrouw Clair bleef achter met drie kinderen. Clair: "Ik kan nog steeds niet geloven dat Martijn dood is." ZEMBLA over hoe een oorlog het alledaagse leven kan veranderen.
Links:
ZEMBLA-aflevering Uruzgan ongecensureerd : journalist Arnold Karskens ging voor ZEMBLA zonder de bescherming van het leger naar Uruzgan (22 oktober 2006).

ZEMBLA-aflevering Levensgevaarlijk Uruzgan : volgens deskundigen worden de Nederlandse militairen die naar Uruzgan gaan opgezadeld met een missie die niet kan lukken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.