Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Teeven: geen geld Rijk naar illegalenopvang gemeenten

20-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderduiken-met-illegalen
Staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan geld te geven aan gemeenten die illegalen (gaan) opvangen naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Dat standpunt verandert nu niets aan het beleid van het kabinet, zei Teeven donderdag in de Tweede Kamer.
Het ECSR vindt dat er een basisopvang moet zijn voor illegalen zoals uitgeprocedeerde asielzoekers, ook in Nederland. Teeven benadrukte dat het kabinet niet voor de opvang van uitgeprocedeerden is en zich ertegen zal verzetten. Teeven wil een overleg met Europese ministers over dit onderwerp afwachten. Dat is in februari en daarna komt het kabinet met een reactie.
De gemeenten hebben aangedrongen op financiële bijstand om mensen te kunnen opvangen en krijgen steun daarvoor van SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De VVD en PVV zijn tegen opvang en willen al helemaal geen geld daarvoor. Coalitiepartij PvdA vindt het goed als gemeenten enige opvang regelen en wacht een nadere oplossing af. Ook wil Teeven geen speciale opvang voor de winter regelen of een winterstop op uitzettingen uit de Rijksopvang, omdat hiervoor al regelingen bestaan.
De staatssecretaris zal in overleg gaan met gemeenten over de ontstane situatie, waar de Kamer op aandringt, maar neemt geen geld mee. Teeven wil zelf onder meer praten over effectieve manieren om mensen zonder verblijfsstatus te bewegen naar hun eigen land terug te keren. In Rotterdam gaat dat volgens hem veel beter dan in Amsterdam, waar tot dusver maar vijf mensen uit de Vluchtgarage vrijwillig vertrokken.

(ANP)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.