Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Teeven blijft wachten in bed- en broodkwestie

14-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gesthuizen-meer-aandacht-voor-psychische-problemen-vreemdelingen
Het kabinet is niet bezig de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 18 maart ,,te overleven''. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag tijdens een debat over onder meer de 'bed-, bad- en brood'-kwestie. Hij is tegen opvang voor alle uitgeprocedeerden, maar wacht nog met een definitieve reactie. Intussen zijn de coalitiepartners VVD en PvdA het niet erg eens over de
opvang van genoemde vreemdelingen.
Ontruiming vluchtgarage
De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft dinsdag aan de Tweede Kamer laten wetend dat de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam, waar illegalen sinds ruim een jaar verblijven, wordt ontruimd. De officier van justitie heeft de bewoners dinsdag een aankondiging van de ontruiming gestuurd.
'Geen recht op opvang'
Hij schrijft dat er in het gebouw in Amsterdam Zuid-Oost, een gekraakte oude garage, momenteel ruim honderd mensen zitten. Het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. De vreemdelingen verzetten zich tegen terugkeer naar hun land van herkomst. Volgens Teeven  hebben ze geen recht op opvang (meer). De omstandigheden in de Vluchtgarage zijn slecht en er zijn veel spanningen. 
Kortgeding
De actiegroep We Are Here spant een kort geding aan om een ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost tegen te houden. De actiegroep wil hiermee voorkomen dat honderd uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan. Ze kunnen volgens de gemeente alleen nog terecht bij de tijdelijke winteropvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds december open is, in een voormalige school in Osdorp. De opvang is mogelijk gemaakt door de gemeente.
Geen geld van het rijk
De staatssecretaris wil dat illegalen teruggaan naar hun vaderland. Ze kunnen daarbij hulp krijgen en als ze dat traject ingaan, krijgen ze wel tijdelijk opvang van het Rijk. Teeven weigert mee te betalen aan de opvang die sommige gemeenten bieden.

'Bed, bad en brood' 
Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) stelde eerder dat uitgeprocedeerden 'bed, bad en brood' moeten krijgen. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa moet zich er nog over uitlaten, naar het zich laat aanzien op zijn vroegst op 31 maart. Daar blijft Teeven op wachten. 'Het kan half februari worden of eind maart, ik ga er niet over', aldus de bewindsman,. 'We proberen niet het tempo te vertragen.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.