Zembla

Te veel bouwafval, asbest en andere rotzooi in ladingen bagger in Gelderland

02-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
still-verondieping

Van alle gecontroleerde ladingen bagger die in Gelderland in natuurplassen worden gestort, voldoet minstens dertig procent niet aan de eisen. Rijkswaterstaat houdt deze ladingen tegen. Er zit te veel bouwafval, asbest of andere rotzooi in. Bij een deel van de ladingen is de administratie niet op orde. Dat meldt Omroep Gelderland. Rijkswaterstaat voert steekproefsgewijs controles uit en bekijkt dus niet alle ladingen.

Aanleiding voor het onderzoek van Omroep Gelderland was de uitzending van ZEMBLA over het gebruik van bagger en verontreinigde grond om natuurplassen op te hogen. In heel Europa is dat verboden, maar de Nederlandse wetgeving staat het storten van licht verontreinigde grond in voormalige zandwinplassen toe. 

Lees ook: 'Nederland stort al tien jaar vervuilde grond in natuurplassen'

100 miljoen kubieke meter vervuilde grond gestort
In zeker 60 Nederlandse natuurplassen waar zand gewonnen is, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. Plastic, sloopmateriaal en accu’s zaten in bagger die vrijkwam bij bodemsaneringen en bouwwerkzaamheden in binnen- en buitenland.

Rijkswaterstaat zegt tegen Omroep Gelderland dat in de provincie ieder jaar zeker 100 ladingen met vervuilde grond op het nippertje worden tegengehouden. Vaak gaat het slechts om een papieren keuring en Rijkswaterstaat keurt lang niet alle ladingen. Daarom is het denkbaar dat sommige ladingen met vervuilde grond wel ongehinderd passeren. Om hoeveel partijen dat gaat is niet duidelijk, zegt Omroep Gelderland. 

Lees het verhaal bij Omroep Gelderland

'Controle moet beter'
“Die controle zou veel beter moeten”, zegt Alex de Meijer, beleidsmedewerker van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) tegen Omroep Gelderland. Volgens hem zijn controle-instanties door de overheid uitgekleed.

Kijk de uitzending 'Gokken met bagger': 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.