Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tata Steel gaat schadelijke uitstoot eerder en verder verlagen

01-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
274 keer bekeken
  •  
ANP-441047381

Staalbedrijf Tata Steel gaat de uitstoot van lood eerder verlagen. Ook gaat de uitstoot van de PAK's, de verzamelnaam voor kankerverwekkende stoffen, verder naar beneden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft dat daarover afspraken zijn gemaakt met het staalbedrijf en de provincie Noord-Holland.

De uitstoot van lood moet in 2023 verminderd zijn met 70 procent ten opzichte van 2019. Eerst moest het bedrijf pas in 2025 aan deze richtlijn voldoen. Begin volgend jaar moet de uitstoot van PAK's, verminderen met 50 procent in plaats van met 30 procent. Om dit te behalen worden vergunningen aangescherpt en komen er vaker metingen. Volgend jaar gaat het RIVM twee keer onderzoek doen naar het neergedaalde stof in de omgeving. Daaruit moet blijken of de aanscherpingen effect hebben.

Meer gezondheidsklachten rondom Tata Steel

Afgelopen september bleek na onderzoek van het RIVM dat met name kinderen in de omgeving van de fabriek van Tata Steel meer risico lopen op gezondheidsklachten. De hoeveelheid lood die werd gemeten was op sommige plekken wel dertig keer hoger dan op andere plekken in Nederland. Langdurende blootstelling aan lood leidt tot neurologische ontwikkelingsstoornissen. Met name jonge kinderen, bij wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn, lopen een risico. Ook van de PAK’S werd een hoeveelheid aangetroffen die het RIVM onwenselijk vindt.

Eerder concludeerde het RIVM dat er in de omgeving van Tata Steel mensen veel meer gezondheidsklachten hebben dan op andere plekken in Nederland. Er komt meer longkanker voor in de regio, mensen hebben vaker last van misselijkheid, jeukende ogen, hoofdpijn, duizeligheid en benauwdheid. Het RIVM concludeerde ook dat de luchtkwaliteit in de omgeving structureel slechter is dan in de rest van het land. Tata moet in de toekomstplannen van het bedrijf niet alleen verduurzaming meenemen, maar ook gezondheidswinst voor omwonenden.

Volgens demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur) lost dit plan van aanpak niet direct alle problemen voor de omwonenden op. Wel betekent het "een versnelling naar een gezondere leefomgeving, met afspraken en regels waar Tata aan te houden is".

Cokesfabriek

Het staalbedrijf maakte eerder dit jaar bekend geen kolen meer te gebruiken voor staalproductie en over te stappen op gas en waterstof. Waarschijnlijk duurt het nog tot 2030 voordat het bedrijf zo ver is. Daarna kan een van de meest vervuilende fabrieken van het terrein, de zogenoemde ‘cokesfabriek’, worden gesloten.      

Advocaat Bénédicte Ficq deed eerder jaar namens 1100 mensen aangifte tegen Tata Steel wegens het berokkenen van gezondheidsschade. Ze noemt het teleurstellend dat het er nog steeds naar uitziet dat de cokesfabriek de komende tien jaar nog open blijft. "Dat is voor omwonenden en hun gezondheid echt een hard gelag", aldus de advocaat.

"Als Tata de mogelijkheid blijft houden om vervuiling via de cokesfabrieken te blijven produceren, is dat geen winstpunt voor de omwonenden", voegde Ficq daaraan toe. De fabriek is volgens haar een grote vervuilende factor in het gebied. "Het gaat in het nieuwe plan van aanpak slechts om de uitstoot van lood en PAK's. De cokesfabriek is echter ook een enorm probleem, en daar wordt nu de komende tien jaar niets mee gedaan.”

Het gif van Corus

In 2008 maakte Zembla de uitzending ‘Het gif van Corus' (Corus is nu Tata Steel). Ook toen was al duidelijk dat er in de omgeving van de staalfabriek meer kanker voorkomt dan in de rest van het land. Ook bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen verstrekte voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen.

Bekijk de uitzending 'Het gif van Corus':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.