Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tabaksfabrikant bood GroenLinks-Kamerlid baan aan

23-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
ANP-72010623
GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders is via een wervingsbureau benaderd door tabaksfabrikant Imperial Tobacco om voor dat bedrijf te komen werken als manager public affairs, voor de externe voorlichting. De recruiter doet Smeulders de suggestie dat hij zijn mening over roken kan aanpassen. "Je kunt het als een uitdaging zien om je eigen visie en die van de partij te veranderen", aldus de recruiter. Het Kamerlid zou interessant zijn voor het tabaksbedrijf, omdat hij bij GroenLinks zit en tegen roken is.

“Een Kamerlid vragen om voor een tabaksfirma te gaan werken en te helpen het partijstandpunt te veranderen is schaamteloos. Een sluiproute voor invloed op overheidsbeleid”, zegt Smeulders op Twitter.

‘Waardevol netwerk’

Smeulders kreeg het bericht op LinkedIn van het wervingsbedrijf en belde het bedrijf. Dat gesprek heeft hij op Twitter gezet. Op de video is te horen dat de recruiter zegt dat hij bij Smeulders is uitgekomen, omdat zijn positie in de Tweede Kamer van belang is voor het tabaksbedrijf. Zo zou zijn netwerk erg waardevol kunnen zijn.

Smeulders heeft de video's gepubliceerd om te laten zien hoe de tabaksindustrie te werk gaat, zo stelt hij op Twitter.

Reactie Imperial Tobacco
Imperial Tobacco laat in een reactie weten dat er in brede kringen wordt gezocht naar een nieuwe manager public affairs. Dat de werver bij een Kamerlid van GroenLinks uitkomt, is te begrijpen, aldus Imperial Tobacco. "Gezien de aard van het werk, zoals het uitleggen van de standpunten van het bedrijf bij de overheid, inclusief de Tweede Kamer, kan een politiek netwerk voor een public-affairsmanager van toegevoegde waarde zijn."

Ook liggen de standpunten over roken van het tabaksbedrijf en GroenLinks niet heel ver uit elkaar, staat in de verklaring van Imperial Tobacco. "Net als GroenLinks vindt ook Imperial Tobacco Nederland het vanzelfsprekend dat jongeren niet horen te roken."

Minister van Tabak
ZEMBLA maakte in 2011 de uitzending ‘Minister van Tabak’ en ging over de lobby van de tabaksindustrie en toenmalig minister Schippers. Zij zei toentertijd de rooklobby nauwelijks te spreken, maar onderzoek van ZEMBLA toonde aan dat Schippers al jaren goede contacten onderhield met deze lobby.

Bekijk de uitzending:

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.