Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Symposium over CO2-opslag in Barendrecht

20-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
co2-bom-onder-barendrecht
BARENDRECHT- Twee wetenschappers nemen woensdag 2 juni deel aan een symposium over de ondergrondse opslag van CO2. Het motto van de avond is CO2 onder Barendrecht. Dat gaat er niet in! Het initiatief voor de avond is genomen door de Barendrechters Kees Silvis (oud-wethouder), Piet van der Pligt (oud-docent) en Cor Stigter.

Cor Stigter voerde voor baggeraar Boskalis over de hele wereld projecten uit en was als bewoner onder meer actief bij de aanleg van de rondweg en de spoorplannen. Stigter vertrouwt het CO2-plan van het kabinet en Shell niet.

De initiatiefnemers hebben gezocht naar wetenschappers die onafhankelijk kunnen spreken over CO2. Professor dr. S. Kroonenberg is geoloog en klimaatscepticus. Hij stelt vraagtekens bij de rol die CO2 speelt bij de opwarming van de aarde.  Professor dr. M.J.G. van Eeten is verbonden aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft.

De initiatiefnemers hopen dat de avond argumenten oplevert, waardoor er wordt gezocht naar een alternatief voor de ondergrondse opslag.

Het symposium vindt plaats in theater Het Kruispunt in Barendrecht.

ZEMBLA
De overheid en Shell willen een proef doen met het opslaan van CO2 in een dicht bevolkte woonwijk in Barendrecht. De bewoners zijn bang omdat niemand ze kan garanderen dat het veilg is. In de ZEMBLA aflevering ' CO2-bom onder barendrecht ' legt een woordvoerder van Shell uit dat men wil testen hoe de bevolking reageert. Verschillende deskundigen komen aan het woord die vraagtekens zetten bij de locatie. Volgens chemicus professor Krijn de Jong is niet voldoende onderzocht hoe veilig de opslag van CO2 onder Barendrecht is. Onderzoekster naar CO2 dr. Heleen de Coninck verwijt haar collega’s tunnelvisie: kritiek op de opslag van CO2 is taboe. Het onderzoek van ir. Peter van der Gaag, waarin staat dat de locatie Barendrecht alleen gebruikt zou moeten worden voor een kleine proef, heeft de Tweede Kamer zelfs nooit bereikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.