Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

SVB laat onafhankelijk onderzoek doen

02-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klokkenluiders-angstcultuur-en-belangenverstrengeling-bij-svb
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) nam bij de ontwikkeling van een nieuw computersysteem voor de uitbetaling van de kinderbijslag en AOW ‘extreme risico’s met gemeenschapsgeld’, interne kritiek werd geweerd en het management leed aan een ‘tunnelvisie’. Dat blijkt uit interne documenten die in het bezit zijn van ZEMBLA en uit beëdigde verklaringen van oud SVB werknemers.  

In de uitzending ‘De Spaghetticode’ kwam naar voren dat de SVB-manager die het project begeleidde, werd betaald door Capgemini, de ontwikkelaar van het systeem. Daarnaast ontdekte Zembla dat de facturen van deze manager werden gecontroleerd door onder meer een SVB- ambtenaar die naast zijn werk voor de SVB tegelijkertijd zakenpartner blijkt te zijn van de manager. Ze hebben samen een bedrijfje, gespecialiseerd in ict-projecten.

Forensich onderzoek
In een reactie schrijft de SVB op haar website: ' De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft kennis genomen van de uitzending van Zembla over de ontwikkeling van het Multi Regelingen Systeem. Om iedere schijn die Zembla wekt van vermeende belangenverstrengeling weg te nemen, laat de SVB hier onafhankelijk forensisch onderzoek naar doen .'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.