Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Superresistente bacterie duikt op in VS

29-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
topconferentie-in-den-haag-over-antibiotica
Een zieke vrouw in de Verenigde Staten is geïnfecteerd met een bacterie die ongevoelig is voor alle bekende vormen van antibiotica. Experts van de Amerikaanse ziektebestrijdingsdienst CDC vrezen dat de bacterie zich verder verspreidt, zonder mogelijkheden om haar te bestrijden.
De 49-jarige vrouw uit Pennsylvania heeft een urineweginfectie opgelopen. Ze is de afgelopen vijf maanden niet in het buitenland geweest en het is dan ook onwaarschijnlijk dat ze de bacterie buiten de VS heeft opgelopen. ,,Het risico bestaat van een post-antibiotische wereld'', zegt Thomas Frieden, het hoofd van de CDC. Zelfs colistin, een antibioticum dat alleen wordt gebruikt bij zogenoemde nachtmerriebacteriën, biedt geen uitkomst voor de zieke vrouw.
De infectie werd donderdag beschreven in een vakblad voor microbiologen. Volgens de onderzoekers was de bacterie al zeer hardnekkig, voordat zij werd geïnfecteerd met een plasmid: een piepklein stukje DNA. Dit stukje genetisch materiaal gaf een gen genaamd mcr-1 door aan de bacterie, waardoor deze resistent werd tegen colistin.

Antibiotica stellen artsen in staat om levens te redden in het bestrijden van ziekmakende bacteriën. Maar hoe lang nog? In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘ Antibiotica Alarm ’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.