Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Suikerindustrie Amerika betaalde wetenschappelijk onderzoek

13-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
383 keer bekeken
  •  
Suikerklont
De suikerindustrie in Amerika heeft jarenlang geprobeerd wetenschappelijk onderzoek naar de risico’s van suiker op hart- en vaatziekten te beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië, dat maandag is gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad JAMA Internal Medicine. Voor het onderzoek werden duizenden oude documenten geanalyseerd waaruit onder andere blijkt dat John Hickin, een belangrijke bestuurder uit de suikerindustrie in 1964 al probeerde de publieke opinie over suiker te beïnvloeden via onderzoek en informatie.
Bewust gestuurd
De onderzoekers vonden bewijzen dat onderzoek naar de rol van voeding op hart- en vaatziektes, tot en met de dagelijkse gezondheidsadviezen aan toe, de afgelopen vijftig jaar bewust is gestuurd door de suikerindustrie.
Industrie koos onderzoek zelf uit
Uit de documenten die de onderzoekers bestudeerden blijkt dat de organisatie ‘Sugar Research Foundation’, tegenwoordig bekend als de ‘Sugar Association’, drie wetenschappers van Harvard vijftigduizend dollar betaalde om een review te maken van verschillende onderzoeken naar de rol van suiker en vet bij hart- en vaatziekten. De onderzoeken die de wetenschappers vervolgens analyseerden, werden met de hand uitgekozen door de suikerindustrie zelf. In het rapport dat de wetenschappers er uiteindelijk over schreven - en wat verscheen in het prestigieuze ‘New England Journal of Medicine - was het verband tussen hartziekten en suikergebruik geminimaliseerd en bleek vooral dat er een link was tussen vet en hartziekten.
Overheidsbeleid
Een van de wetenschappers die aan het door de industrie gefinancierde onderzoek werkten, dokter Hegsted, gebruikte zijn onderzoek om de overheid te adviseren over de te geven gezondheidsadviezen. Die adviezen hielden in dat verzadigde vetten een aanjager van hart- en vaatziekten waren. Suiker werd voornamelijk gekoppeld aan tandbederf. Teveel verzadigde vetten worden nog steeds in verband gebracht met hart- en vaatziekten in de adviezen van de overheid, maar de laatste jaren waarschuwen steeds meer organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie, dat teveel toegevoegde suikers het risico op hart- vaatziekten vergroten.
Nieuw licht op het debat
Volgens de Amerikaanse voedingsdeskundige Marion Nestle van de New York University zijn de nieuwe bevindingen overtuigend bewijs dat de suikerindustrie bewust initiatief heeft genomen onderzoek te financieren waaruit blijkt dat suiker niet het grootste risico oplevert op hart- en vaatziekten. Het nieuwe onderzoek is belangrijk omdat het debat over de rol van vet en suiker op hart- en vaatziektes nog steeds in volle gang is. Tientallen jaren hebben gezondheidsorganisaties in Amerika mensen aangemoedigd minder vet te eten, wat ertoe leidde dat mensen vetarme, maar wel producten met meer suiker gingen nuttigen waarvan sommige experts nu zeggen dat dat de oorzaak is van de toegenomen problemen met obesitas in Amerika.
Publiek geld
In de New York Times zegt Walter Willet, voorzitter van de gezondheidsafdeling aan de Harvard T. H. Chan School of Public Health dat er sinds de jaren zestig veel is veranderd op het gebied van door de industrie betaald onderzoek. Destijds was het ongebruikelijk dat bij onderzoek werd vermeld wie eraan had meebetaald, maar dat gebeurt nu wel. De onthullingen onderstrepen voor Willet hoe belangrijk het is dat wetenschappelijk onderzoek betaald moet worden van publiek geld en niet van geld uit de industrie.
Reactie suikerindustrie
Het antwoord van de Sugar Association op het nieuws van JAMA Internal Medicine was dat de industrie transparanter had moeten zijn over haar betrokkenheid bij deze onderzoeken. Maar tegelijk verdedigde de Sugar Association zich door te zeggen dat ze een belangrijke rol in het wetenschappelijke debat heeft gespeeld en dat decennia van onderzoek hebben aangetoond dat suiker niet de enige veroorzaker is van hartziektes.
Zoete Verleiders
Zembla maakte in 2013 de uitzending ' Zoete Verleiders ' over de gevolgen van suiker op de gezondheid en de vraag waarom we zoveel suiker eten. Bekijk de  hele uitzending  of kijk naar het fragment terug over de Nederlandse website ’Suikerinfo.nl’ die betaald bleek te worden door de Suikerunie, maar dat niet op de site vermeldde.  
Lees het hele verhaal in de  New York Times  en het oorspronkelijke nieuws in  JAMA Internal Medicine .
Beeld:  Flickr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.