Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strikt dieet helpt kinderen met ADHD

04-02-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
de-adhd-hype
Buitelaar: ‘Dieet standaard toepassen bij kinderen met ADHD.'

Een individueel dieet heeft voor veel kinderen met ADHD een gunstig effect, zo blijkt uit een onderzoek onder leiding van hoogleraar Jan Buitelaar van het 'Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour'. Volgens Buitelaar is het zinvol om een dergelijk dieet standaard toe te passen bij kinderen met ADHD of ODD.

Een zogeheten RED-dieet heeft bij een groot deel van de kinderen met ADHD een gunstig effect. Hun gedrag verbetert sterk, zo blijkt uit een onderzoek van onder meer het ADHD Research Centrum Eindhoven, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het UMC St Radboud. Aanbevolen wordt om dit dieet op te nemen in het behandelprotocol van kinderen met ADHD. Het onderzoek staat in het gezaghebbende weekblad The Lancet (5 februari).

Allergische reacties
RED staat voor Restricted Elimination Diet. Dat is een op individuele leest geschoeid hypoallergeen dieet, een dieet dat nauwelijks allergische reacties oplevert. Alle voedingsmiddelen waarop het kind zou kunnen reageren, worden gedurende vijf weken weggelaten. Zo kan bij een kind met ADHD worden vastgesteld of voeding z'n gedrag beïnvloedt. Als dat zo is, worden afzonderlijke voedingsmiddelen stuk voor stuk weer aan het dieet toegevoegd. Dan blijkt op welk specifiek voedingsmiddel een individueel kind reageert.

Ook gunstig effect voor kinderen met ODD

Er waren al eerder aanwijzingen dat kinderen met ADHD goed reageren op een eliminatiedieet, maar de onderzoeksgroepen waren te klein. Een gezamenlijk onderzoek van meerdere Nederlandse onderzoeksinstituten heeft nu aangetoond dat het eliminatiedieet bij tweederde van de kinderen met ADHD een aanzienlijke gedragsverbetering oplevert.
Naast ADHD had de helft van de onderzochte kinderen ODD, een aandoening die gekenmerkt wordt door opstandig en brutaal gedrag. Ook op dit gedrag had het dieet een zeer gunstig effect.

Dieet standaard toepassen
Dr. Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie bij het UMC St Radboud en wetenschappelijk begeleider van de studie: ‘Dit onderzoek toont aan dat het zinvol is om het RED-dieet standaard toe te passen bij kinderen met ADHD of ODD zodat uitgezocht kan worden of de aandoening wordt uitgelokt door voeding. Het is wel belangrijk dat ouders hiervoor een deskundige in de arm nemen, want het dieet moet zorgvuldig worden uitgestippeld en opgevolgd.' Het toepassen van het RED-dieet kan leiden tot een drastische vermindering van het medicijngebruik bij ADHD en tot verbetering van de prognose bij ODD. (Bron: Radboud Universiteit)

ZEMBLA
Niet alleen jongetjes, maar ook steeds meer meisjes en volwassenen krijgen te horen dat ze ADHD hebben. De Gezondheidsraad maakte zich er tien jaar geleden al zorgen over en intussen is het aantal diagnoses alleen maar gestegen. Het gebruik van medicatie is de afgelopen vijf jaar zelfs verdubbeld. Ouders die vraagtekens zetten bij het slikken van pillen, voelen zich door de school van hun kind onder druk gezet. ‘Je voelt je op zeker moment gedwongen door school die zegt: als ze die medicatie niet gebruikt, zal ze naar het speciaal onderwijs moeten’, aldus een vader in de ZEMBLA-aflevering ‘De ADHD-hype’

Meer over:

de-adhd-hype
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.