Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strengere regels tegen foute puppyhandel

29-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
illegale-puppyhandel
Nederland moet de regels aanscherpen om de malafide handel in puppy’s aan te pakken. De Dierenbescherming vindt dat puppyhandelaren een registratienummer moeten krijgen dat in elke advertentie waarin pups worden aangeboden moet komen te staan. De puppyverkoper is daardoor op te sporen.

Ook zou er een zogeheten witte lijst moeten komen van hondenfokkers die hun zaken op orde hebben en het goed doen. Dat vindt de Dierenbescherming, die maandag aftrapte voor de actie ‘Stop foute puppyhandel’. Hiermee wordt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) opgeroepen snel maatregelen te nemen om de handel in pups in goede banen te leiden.

Foute fokkers
In ons land worden jaarlijks zo’n 150.000 honden gekocht. Van ongeveer de helft daarvan kan niet worden vastgesteld waar ze vandaan komen. De Dierenbescherming vreest dat deze diertjes van foute fokkers in onder meer Oost-Europa komen.

Minimaal 50.000 honden zijn vorig jaar illegaal ons land binnengekomen. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet controleren of de honden voorzien zijn van de verplichte vaccinaties, moeten alle honden verplicht geregistreerd worden. Maar dat gebeurt in veel gevallen niet, ontdekte Zembla. Op deze wijze blijft onduidelijk of de honden die uit het buitenland komen, de verplichte vaccinaties hebben gehad. 'Zeer zorgelijk', zegt specialist veterinaire microbiologie Paul Overgaauw (Universiteit Utrecht) in de ZEMBLA uitzending ' Illegale puppyhandel '. De meeste geïmporteerde honden komen uit Oost-Europa en daar komen gevaarlijke infectieziekten voor zoals bijvoorbeeld hondsdolheid. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.