Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strenge normen voor kankeroperaties

04-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamervragen-n-a-v-vieze-ziekenhuizen-deel-2
De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) heeft volumenormen en kwaliteitseisen bekendgemaakt voor de behandeling van borst-, darm-, longkanker en tumoren in bindweefsel, spieren en bloedvaten.
Borstkanker
Ziekenhuizen waar chirurgische behandeling van borstkanker plaatsvindt, moeten jaarlijks minimaal vijftig operaties uitvoeren. Ze moeten beschikken over een gespecialiseerde polikliniek met een team van medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen, een plastisch chirurg en een radiotherapeut. Voor en na de behandeling overleggen de betrokken medisch specialisten over de beste aanpak.

Darmkanker
Ook voor darmkanker geldt een jaarlijks minimum van vijftig operaties. Minimaal beschikt een ziekenhuis over twee maag-lever-darmartsen of gespecialiseerde internisten en er wordt gewerkt met moderne apparatuur zoals speciale CT- en MRI-scanners. Er is een pathologieafdeling met ervaring in het beoordelen van snijvlakken en de omliggende lymfeklieren. Ook is er een stomapolikliniek en stomaverpleegkundige of een in de stomazorg getrainde verpleegkundige aanwezig.

Longkanker
Instellingen waar longkankeroperaties plaatsvinden, moeten dat minimaal twintig keer per jaar doen. Een afdeling radiologie waar met spoed diagnoses gesteld kunnen worden met behulp van moderne scan-, echo- en röntgenapparaten is een harde voorwaarde. Ook moet opsporing van longembolie mogelijk zijn. Verder moet er een intensive care zijn waar patiënten 24 uur per dag beademd kunnen worden onder toezicht van een arts. Er is een laboratorium dat 24 uur per dag bloed- en weefselonderzoek kan doen en er is een afdeling pathologie.

Voor de uitzending 'Het kankerdoolhof' heeft  ZEMBLA onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kankerzorg in Nederlandse ziekenhuizen. Hieruit volgde een lijst met ziekenhuizen gerangschikt op aantal heroperaties. Bekijk de onderzoeksgegeven hier .

De kwaliteit van het werk van een chirurg is van groot belang, zeker bij de behandeling van kanker. Maar Nederlandse ziekenhuizen publiceren nauwelijks of geen cijfers. Hoeveel patiënten na een slokdarmoperatie overlijden of welk ziekenhuis weinig ervaring heeft met een blaascarcinoom wordt wel bijgehouden en geadministreerd, maar niet openbaar gemaakt. Zonder contacten in de medische wereld is het daarom nagenoeg onmogelijk om uit te vinden waar je moet zijn voor bijvoorbeeld een dikke darmoperatie of welk ziekenhuis je maar beter kunt mijden als het om een borstbesparende operatie gaat.
In de loop van dit jaar zullen er kwalitatieve normen voor de chirurgische behandeling van: aorta-aneurysma, slokdarmkanker, alvleesklierkanker en leverkanker, verschijnen.

Chirurgen en ziekenhuizen hebben een jaar de tijd om aan de nieuwe normen te voldoen. Lukt dat niet, dan moeten ze gaan samenwerken met andere ziekenhuizen of de behandeling staken.

De NVvH gaat de kwaliteitsnormen voortdurend tegen het licht te houden door landelijk de resultaten van de behandelingen te registreren. Voor darmkanker is al zo’n registratiesysteem in gang gezet. Het streven is om voor de zomer dergelijke registratiesystemen op te zetten voor minimaal drie andere aandoeningen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.