Zembla

Streep door Iers belastingvoordeel

  •  
14-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belastingontwijking-raakt-arme-landen
Ierland stopt met een belastingvoordeel voor grote internationale bedrijven. Door de zogeheten Double Irish konden multinationals belasting op een deel van hun verdiensten ontwijken. Onder meer Apple en Google maken gebruik van de belastingconstructie.

Einde 'Ierland belastingparadijs'

De Ierse regering zegt dat vanaf 1 januari 2015 de regeling wordt geschrapt voor nieuwe bedrijven. Bedrijven die al van de constructie gebruikmaken, kunnen dat tot eind 2020 blijven doen.
' Agressieve belastingsplanning door multinationals is wereldwijd bekritiseerd door regeringen ," zegt de Ierse minister van Financiën Noonan. ' Het heeft de reputatie van menig land geschaad. Ik maak nu een einde aan de mogelijkheid voor bedrijven om de Double Irish te gebruiken. '
De Ierse regering staat al een tijd onder druk om belastingontwijking moeilijker te maken. Zo zei de EU onlangs dat Ierland zich met een belastingdeal met Apple niet aan internationale regels houdt.

(ANP)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.