Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strakker regime certificering van schietverenigingen

07-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
schietverenigingen-overtreden-regels
Vanaf 2015 zal er een strakker regime in werking treden voor de basis certificering van schietverenigingen. De schietvereniging zullen gebruik gaan maken van een model Eigen Verklaring dat door de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) in samenspraak met de overheid is opgesteld.  Schietsportverenigingen toetsen hiermee de door het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vastgestelde risicofactoren bij de aanvraag van een  lidmaatschap van een schietsportvereniging.
De bestuurders van schietverenigingen moeten een oordeel vormen over de ingevulde verklaring met het oog op een besluit tot het al dan niet toelaten van een aspirant-lid tot de schietvereniging
Training
Om de bestuurders van schietsportverenigingen te ondersteunen bij het toelaten van nieuwe leden heeft de KNSA daarvoor een training ontwikkeld.  Deze eendaagse training bestaat voor een deel uit theoretische kennisoverdracht maar ook uit praktijkoefeningen voor het voeren van gesprekken met (potentiële) leden en het uitwisselen van ervaringen met andere verenigingsbestuurders.
Veiligheidsrisico's
De training moet verenigingsbestuurders helpen om op een gestructureerde wijze veiligheidsrisico’s te herkennen en deze risico’s op een juiste manier te benaderen.
  • - Klinische factoren (psychische stoornis, verslaving, gedwongen opname, forensische zorg en suïcidale gedachten),
  • - Stressvolle omstandigheden (problemen in relationele sfeer, problemen in de arbeidssfeer of opleiding, gebrekkig sociaal steunsysteem en stressvolle levensomstandigheden),
  • - Specifieke kenmerken van de aanvrager (agressie, crimineel gedrag, impulsiviteit en zelfregulatie, zelfstandige handelingsbekwaamheid, fascinatie voor wapens en/of geweld, extreme uitingen en/of uitingen van radicalisering).
Waarheid
De bestuurders zullen 'als amateurpsychologen' tot een verantwoorde afweging moeten komen en moeten  controleren of een aspirant-lid de vragen naar waarheid heeft ingevuld. Wanneer op een later tijdstip blijkt dat het potentiële lid de Eigen Verklaring niet naar waarheid heeft ingevuld, wordt diens lidmaatschap opgezegd.
Alle schietsportverenigingen
De basiscertificering en het daaruit voortvloeiende proces voor de verkrijging van het lidmaatschap van een schietsportvereniging, waaronder de Eigen Verklaring, geldt voor alle verenigingen waarbij gebruik wordt gemaakt van vuurwapens, en dus ook voor de schutterij- verenigingen en de Gilden.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.