Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strafzaak North Refinery uitgesteld

22-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
smerigeolie
De directeuren van North Refinery - inmiddels failliet - en Oliehandel Koeweit moeten in het voorjaar van 2017 voor de rechter verschijnen. De strafzaak stond voor deze week gepland, maar is uitgesteld, meldt Dagblad van het Noorden.
Behalve de twee directeuren zijn ook de olieverwerkende bedrijven, gevestigd op het chemiepark in Delfzijl, gedagvaard. De behandeling van de strafzaak sleept al jaren voort. De vermeende strafbare feiten dateren van 2006 tot en met 2010. Er zou sprake zijn van sluikhandel (clandestiene handel), het illegaal invoeren van afvalstoffen en het vervalsen van geschriften.
Blenden
Met het illegaal wegmengen (blenden) van afvalstoffen in brandstoffen zijn grote winsten te behalen. De verantwoorde verwerking van gevaarlijke afvalstoffen kost geld. Het illegaal mengen van stookolie met afvalstoffen levert geld op omdat de vaak hoge kosten van verwerking worden uitgespaard, en omdat een groter volume aan brandstof verkocht kan worden. Verbranding van met gevaarlijk afval vermengde brandstof leidt tot schade aan milieu en volksgezondheid.
Veiligheid en vervuiling
Met afval vervuilde brandstof vormt een veiligheids- en gezondheidsrisico voor werknemers die werken met installaties waarin die stookolie wordt gebruikt. Ook kan het gebruik van deze kwalitatief slechte stookolie onveilige situaties opleveren door het stilvallen en daarmee stuurloos worden van schepen.
Vandaag hoort de rechtbank een getuige. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is gepland in maart 2017. Voor de zaak zijn acht zittingsdagen uitgetrokken. Het is niet duidelijk of de zaak dan ook daadwerkelijk wordt behandeld.
North Refinery ging anderhalf jaar geleden failliet. De provincie greep vorige week nog in omdat drie van de 26 tanks met afval nog altijd niet zijn geleegd. Twee tanks bevatten giftig afval. Het afvoeren is complex en kost miljoenen. De vraag wie dat moet betalen, is nog niet beantwoord.

De smerige olieroute
In 2009 maken Dirk Bayens en Norbert Reintjens de ZEMBLA film ´ De smerige olieroute ´ over bedrijven die chemisch afval mengen met stookolie.  Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.”
Eerdere veroordelingen
In verband met het illegaal blenden van gevaarlijk afval in stookolie zijn al meerdere zaken afgedaan. Drie bedrijven (twee afvalbedrijven en een brandstofleverancier) zijn door de rechter veroordeeld.  In 2010 is het afvalbedrijf APS tot een geldboete van € 100.000 veroordeeld , omdat het bedrijf gevaarlijke afvalstoffen heeft afgegeven aan een bedrijf dat deze stoffen niet mocht ontvangen en niet kon verwerken.  In 2014 is het afvalbedrijf AVR door de rechter veroordeeld tot een boete van 480.000 euro.  Dit bedrijf nam oliehoudende gevaarlijke afvalstoffen in en mengde deze met andere afvalstoffen. Dit mengsel werd als stookolie verkocht.  En in 2014 is ook nog een brandstofleverancier veroordeeld tot een boete van € 47.500 , omdat het bedrijf gevaarlijke afvalstoffen inzamelde zonder vergunning.

(Bron: DvhN, Openbaar Ministerie)


Sloopwerk North Refinery Farmsum vordert gestaag! pic.twitter.com/sFecOL0UH6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.