Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel stikstofcijfers Lelystad Airport

07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1056 keer bekeken
  •  
ANP - Lelystad Airport

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar mensen die voor de luchthaven hebben berekend hoeveel stikstof Lelystad Airport gaat uitstoten als het vliegveld uitbreidt. Dat bevestigt een woordvoerster van het Landelijk Parket na berichtgeving van Omroep Flevoland. De regionale omroep stelt dat wordt onderzocht of er sprake is van kwade opzet bij het opstellen van de cijfers waardoor een te gunstig beeld over de uitstoot ontstond.

Het OM bevestigt dat woensdag is besloten om tot onderzoek over te gaan. Hoe lang dit in beslag zal nemen, kan de woordvoerster niet zeggen. "Meestal duren onderzoeken bij ons eerder maanden of jaren dan weken. Soms gaat het snel, soms duurt het drie jaar."

De uitbreiding van Lelystad Airport is al jaren onderwerp van discussie. Een besluit over de opening van het vliegveld voor passagiersvluchten werd eind juni nog met twee jaar uitgesteld. En het is niet de eerste keer dat berekeningen niet kloppen.

In de Zembla-uitzending ‘Vliegveld Nederland’ blijkt dat geluidsberekeningen niet kloppen. Ingenieur Leon Adegeest vertelt in Zembla hoe verbaasd hij was toen hij las dat in de berekeningen van de overheid voorspeld werd dat er bij zijn huis geen overlast zou zijn. Terwijl vliegtuigen, na opening van Lelystad Airport, op een hoogte van slechts 1400 meter boven zijn huis zouden vliegen: “Dat rijmt gewoon niet met de getallen”, zei hij tegen Zembla. Hij ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat de berekeningen van het ministerie niet klopten. Later dat jaar gaf demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma toe dat er inderdaad rekenfouten waren gemaakt.

Kijk 'Vliegveld Nederland'

In diezelfde uitzending onthulde Zembla dat het luchtruim in Nederland niet geschikt is voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek uit een rapport dat Zembla in handen kreeg en dat niet eerder openbaar was gemaakt. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) had in 2009 al een negatief advies over Lelystad Airport gegeven, maar dat advies werd in de wind geslagen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.