Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Storing KPN verstoort C2000-communicatiesysteem voor hulpdiensten

27-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-ramp-c2000
Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de storing bij KPN waardoor  de communicatie van hulpverleners (C2000) werd bemoeilijkt. Ook de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid stelt een onderzoek in. Dat heeft het ministerie vandaag laten weten.

De communicatiesystemen p2000 en c2000 van politie, brandweer en ambulance waren verstoord in een groot deel van Zuid-Holland.

Door de storing waren de hulpdiensten  minder goed bereikbaar. Vooral de communicatie tussen de meldkamer en de hulpverleners en wagens op straat liep spaak. Het gaat om de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en een deel van Hollands-Midden (de stad Gouda en het gebied ten zuiden daarvan).

Die diensten moesten improviseren bij de communicatie. Soms moesten medewerkers verschillende keren inbellen met hun mobilofoon en werd onderling per gsm gebeld. In de regio Hollands-Midden werd eerst een coördinator mobiel gebeld, waarna die via de mobilofoon de hulpdiensten kon aansturen.
C2000
In 2009 faalde het C2000-communicatiesysteem voor hulpdiensten bij drie grote incidenten: tijdens de rellen op het strand van Hoek van Holland, bij de aanslag op de bus met de koningin in Apeldoorn en in februari bij de Poldercrash, waarbij een vliegtuig van Turkish Airlines nabij Schiphol neerstortte. Bij die vliegramp reed ambulancepersoneel van 90 ambulances lukraak met gewonden naar allerlei verschillende ziekenhuizen door gebrek aan onderling contact. In ZEMBLA - 'De ramp C2000' van Erwin Otten en Sanne Boer, een indringende reconstructie van deze ramp met het originele geluidsmateriaal van de hulpdiensten. Uit gesprekken met vele betrokkenen ontstaat een onthutsend beeld van alle problemen met C2000.

Onderzoek
Het ministerie wil van alle betrokken partijen, waaronder KPN en de betrokken veiligheidsregio's, weten waar de storing aan te wijten is en wat de gevolgen zijn geweest. Dit eerste onderzoek moet snel klaar zijn. De organisatie VtsPN, onder meer verantwoordelijk voor de politie-IT, voert dit uit.

Het onderzoek van de inspectie is eind augustus afgerond. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid is toezichthouder op het communicatienetwerk C2000.

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.