Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stichting Renteswapschadeclaim dagvaardt 111 Rabobanken

21-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rabobank-moet-over-de-brug-komen-in-een-zaak-over-rentederivaten
Stichting Renteswapschadeclaim heeft vandaag 111 Rabobanken gedagvaard in een collectieve procedure. Het betreft alle lokale Rabobanken, Rabobank Nederland en Rabobank International. De stichting eist vernietiging en ontbinding van de renteswapovereenkomsten met terugwerkende kracht vanwege fraude met de euriborrente, schending van de zorgplicht en misleiding.
De Rabobank verkocht in 2005 - 2011 nagenoeg alleen leningen met renteswaps. Renteswaps zouden de bedrijven moeten beschermen tegen stijgende rente. Maar de Rabobank verhoogde tussentijds de renteopslag waardoor ondernemers werden geconfronteerd met fors hogere maandlasten. De stichting stelt namens haar klanten dat MKB-ondernemers nooit renteswapovereenkomsten zouden hebben gesloten als zij een juiste voorstelling van zaken hadden gehad. Veel van de bedrijven zijn door het handelen van de Rabobank in de problemen gekomen. Een overzicht van de Rabobanken die zijn gedagvaard is te vinden op www.renteswapschadeclaim.nl
Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Renteswapschadeclaim: ' Wij hebben lang en uitvoerig gewerkt aan de collectieve dagvaarding en hebben niets aan het toeval overgelaten. Zo hebben we een rechtsvergelijking opgenomen om te laten zien hoe in andere landen met deze problematiek wordt omgegaan. Daarbij is duidelijk geworden dat er niet mild wordt geoordeeld. Ook in Nederland lijkt de tendens in die richting te gaan. Banken zullen moeten gaan betalen. Niet voor niets is in Engeland al 2 miljard Pond aan schadevergoedingen uitgekeerd. De dagvaarding is een grote cocktail geworden waarin alle gebreken van mis-selling van renteswaps aan de orde komen. Wij verwachten er veel van. Wij hebben nu al 500 deelnemers in de claim. De meesten durven alleen anoniem mee te doen, uit vrees voor gevolgen voor hun relatie met de Rabobank. Door het procederen via een stichting hebben wij deze voorwaarde kunnen vervullen' .
Berth Brouwer van Fort Advocaten is de advocaat van de Stichting: ' Rabobank heeft haar strafrechtelijke vervolging voor EUR 770 miljoen weten af te kopen. Het wordt nu tijd dat Rabobank haar verantwoordelijkheid neemt tegenover haar gedupeerde klanten. Met deze dagvaarding wil de Stichting dat afdwingen' .

(Bron: Stichting Renteswapschadeclaim)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.