Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stichting afvaloven Nee spant een kort geding aan tegen Omrin

15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
Stichting afvaloven Nee heeft een kort geding tegen Omrin aangespannen nadat Omrin kenbaar heeft gemaakt gewoon door te gaan met de bouw van de afvaloven. Woensdag 13 januari vernietigde de Raad van State de milieuvergunning. Een consequentie van die uitspraak is dat de bouw van de afvaloven moet worden stil gelegd.
Omrin weigert dat te doen, zelfs nadat de provincie dat heeft gesommeerd. De stichting afvaloven Nee eist dat Omrin per direct stopt omdat het afvalbedrijf de wet aan het overtreden is. De procedure die de provincie aan het doorlopen is gaat naar mening van de stichting veel te lang duren. Een kort geding zal snel duidelijk maken dat Omrin de wettelijke regels niet naleeft. De verwachting is dat op zeer korte termijn de rechtszaak dient, waarna ook snel een uitspraak zal worden gedaan.
Tegelijkertijd heeft de stichting de provincie verzocht handhavend op te treden tegen de bouwactiviteiten van Omrin. Naar stelling van de stichting moet het college uiterlijk binnen 4 weken een besluit nemen. Maar omdat Omrin duidelijk te kennen heeft gegeven door te gaan met de bouw wil de stichting dat het college uiterlijk maandag 18 januari een besluit neemt. Om, zoals verwacht, nog een aantal maanden te moeten wachten op ingrijpen, duurt de stichting veel te lang. De milieuvergunning is vernietigd en de consequenties daarvan moeten worden geaccepteerd. Het stilleggen van de bouw is daar een belangrijk onderdeel van.      

Hans Gillissen: “Het is ontluisterend om te merken dat de overheden in Friesland elkaars regels bewust overtreden of naast zich neerleggen. De Friese gemeentes die aandeelhouder zijn van Omrin zijn door deze actie van de Friese afvalverwerker in één klap ongeloofwaardig geworden als gezagsdragers. Door het gezag van de Provincie aan hun laars te lappen dreigen deze Friese gemeentes van Friesland een soort wilde westen anno 2010 te maken. Als een burger dit gedrag vertoont wordt er schande over gesproken.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.