Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stichting 'Afvaloven Nee' in beroep om bouwstop

06-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boze-harlingers-richten-pijlen-op-burgemeester
De stichting afvaloven Nee is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding over de bouwstop. In haar uitspraak van het kort geding bepaalde de  rechter dat de bouwactiviteiten van Omrin aan de afvaloven illegaal zijn. Toch zag zij geen spoedeisende reden om de bouw stil te laten leggen. Met dit laatste is de stichting het volstrekt oneens. Er is namelijk gebleken dat de Provincie Fryslân opnieuw alle moeite doet om Omrin te steunen in de illegale bouw van de oven. Hierdoor kan het nog maanden duren totdat de Provincie Fryslân een besluit neemt over een bouwstop. Het lijkt er bovendien op dat Gedeputeerde Staten zo’n opdracht ook niet wil of durft te geven.
 

Spoedappèl

Omdat stillegging door de provincie nog maanden op zich kan laten wachten terwijl Omrin momenteel met man en macht verbeten doorwerkt aan de illegale bouw van de afvaloven heeft de stichting een spoedappèl aangevraagd bij de Leeuwarder rechtbank. Een spoedappèl is een soort van hoger beroep die, de naam zegt het al, met spoed behandeld dient te worden.

De stichting meent op deze wijze goede kans te maken om alsnog de bouw van de oven op korte termijn stil te kunnen laten leggen. Eén van de redenen waarop zij dat baseert is het feit dat de rechter in het kort geding er ten onrechte van uitgegaan is dat de provincie op zeer korte termijn een besluit tot stillegging zou nemen. Uit stukken van Gedeputeerde Staten blijkt dat dit in werkelijkheid  nog maanden op zich kan laten wachten. Dat betekent dat oogluikend wordt toegestaan dat aan een installatie wordt doorgebouwd zonder noodzakelijke vergunning.

“De overheid verwacht van haar burgers dat zij zich aan de regels houden. Het is dan ook schrijnend dat de burgers aan de rechter moeten vragen er voor te zorgen dat het nutsbedrijf Omrin met gemeentes als aandeelhouder en een ex-minister als President Commissaris  zich aan de regels gaat houden” aldus Sikke Jellema, voorzitter van de stichting afvaloven Nee. (bron: stichting afvaloven nee)
 

Vechten om vuilnis

In de ZEMBLA documentaire ' Vechten om vuilnis ' van Ton van der Ham, research: Norbert Reintjens en Simone Tangelder wordt aangetoond dat de verbrandingsoven helemaal niet nodig is en dat de vergunningen ondeugdelijk zijn.

Veel bewoners zijn helemaal niet blij met de komst van de nieuwe industrie. Ze hebben zich verenigd in de Stichting Afvaloven Nee. De Stichting vecht oa bij de Raad van State de verleende milieuvergunning aan. Ze hebben zelf milieu-experts ingehuurd omdat ze bezorgd zijn over de veiligheid van de installatie die straks aan de rand van hun stadje komt te staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.