Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stichting afvaloven nee: Aanvraag Omrin moet helemaal opnieuw

03-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burger-dwingt-provinciale-staten-tot-een-debat-over-rec-harlingen
De aanvraag voor een milieu-vergunning die Omrin heeft ingediend bij de provincie Fryslan deugt niet volgens stichting afvaloven nee. Uit de nieuwe documenten blijkt hoe Omrin van plan is de eerder vernietigde milieuvergunning alsnog probeert te verkrijgen. Zij vindt dat het hele traject van begin tot het einde opnieuw moet.
De Gedeputeerde Adema heeft de afgelopen maanden achter gesloten deuren voortdurend overlegd gehad met de Friese afvalverwerker over de manier waarop het beste een nieuwe aanvraag opgesteld kon worden. Het resultaat van die politieke steun is volgens de stichting een onduidelijk en onoverzichtelijke aanvraag waar zelfs geen onafhankelijk oordeel door een MER Commissie over gegeven mag worden.

“We zien door de bomen het bos niet meer” aldus Sikke Jellema, voorzitter van de stichting. “We moeten niet vergeten dat de volledige milieuvergunning is vernietigd. Omrin heeft het in de aanvraag maar steeds over het oplossen van gebreken. Maar daarmee laten ze zien zelfs de uitspraak van de Raad van State met een korreltje zou te nemen. Er moet een volledig nieuwe en heldere aanvraag ingediend worden en niet correcties op onderdelen. Want wat er nu gebeurt is dat onderdelen opnieuw worden aangevraagd en de oude milieuvergunning als bijlage is toegevoegd. Als je het goed wil doen moet het hele proces over. Inclusief het MER-traject. Want er wordt nog steeds verwezen naar het MER, terwijl onduidelijk is of het MER deze keer wel bij de aanvraag hoort.”

De stichting die al eerder protest aantekende tegen de lengte van bezwaartermijn van 6 weken vindt dat er een mistgordijn wordt gecreëerd. “De provincie had beloofd om de bezwaartermijn buiten de zomervakantie te houden. Het lijkt er nu op dat GS de bezwaartermijn juist met opzet gedeeltelijk in de vakantieperiode laat vallen. Omrin weet namelijk te melden dat GS volgende week donderdag 10 juni de ontwerpvergunning ter inzage leggen. En als je daarnaast dan ziet hoe Omrin, met stiekeme steun van de Gedeputeerde, probeert een nieuwe vergunning te krijgen, moet je eigenlijk extra kritisch zijn als burger. Een dergelijke chaos vermengd met achterkamertjes politiek, belooft niet veel goeds voor de toekomst.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.