Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sterven op de drempel van Europa

01-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sterven-op-de-drempel-van-europa

Veel meer vluchtelingen dan gedacht sterven op weg naar Europa. Onderzoeksjournalisten uit verschillende Europese landen hebben voor het eerst hierover gegevens verzameld in een online databank. De datajournalisten stelden vast dat de dodentol van de migratie sinds 2000 zeker 50 procent hoger ligt dan voordien geschat. De nieuwe database telde meer dan 23.000 doden en vermisten.

Op basis van het nieuwe gegevensonderzoek concludeert het consortium van onderzoeksjournalisten dat  er tussen 2000 en 2013 tussen 6000 en 7000 mannen, vrouwen en kinderen gestorven zijn in een poging Lampedusa te bereiken.
Daarnaast stierven er bijna 9000 in de Straat van Sicilië, meer dan 2000 nabij de Canarische Eilanden en ongeveer 1500 in de Straat van Gibraltar.

Het onderzoek naar de slachtoffers van de migratie naar Europa toont ook aan dat geen enkele van de belangrijke internationale instellingen die met deze problematiek geconfronteerd worden –Frontex, de Europese Commissie noch de Internationale Maritieme Organisatie– een poging doet om er echt zicht op te krijgen. Frontex houdt wel bij hoeveel illegalen worden opgepakt, uitgezet en tegengehouden.

Uit de gegevensanalyse blijkt ook dat versterkte controles enkel leiden tot verplaatsing van de migratieroutes naar de meest gevaarlijke alternatieven. Op die manier zorgt meer controle tot een hogere menselijke tol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.