Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sterker Europees Geneesmiddelenbureau moet medicijntekorten voorkomen

08-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
447 keer bekeken
  •  
medicijnmachtchinacorona
Het Europees Parlement wil een sterkere rol voor het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau. Met het uitbreiden van bevoegdheden van het EMA en het oprichten van een databank om medicijntekorten te voorkomen kan de EU zich beter weren tegen toekomstige noodsituaties zoals de coronapandemie, denkt het parlement.

In de Zembla-uitzending ‘Medicijnmacht China' blijkt hoe afhankelijk we zijn van China en India voor onze medicijnen. Meerdere deskundigen waarschuwen in die uitzending voor de gevolgen van die afhankelijkheid. Ze maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen als er in de productieketen problemen ontstaan. Dat die zorgen terecht zijn, bleek in 2017. Als maatregel tegen luchtverontreiniging sloot China toen tijdelijk 1500 fabrieken, waarvan een kwart met medicijnen te maken had. Er ontstond direct een tekort aan medicijnen tegen tuberculose. 

Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis

Juist om dit soort leveringsproblemen in de keten op te vangen, besloot toenmalig minister Bruins in 2018 dat er een extra voorraad van medicijnen zou worden aangelegd. Maar dat gebeurde niet. Door de coronacrisis was er opnieuw productie-uitval met medicijntekorten tot gevolg.


Kijk de uitzending 'Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis':
Het EMA, dat grote bekendheid kreeg sinds de pandemie omdat het onder meer gaat over de goedkeuring van Covid-19-vaccins voor de EU, moet volgens het parlement meer zeggenschap krijgen over geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Ook moet het agentschap naar buiten toe opener worden en meer informatie uitwisselen met nationale gezondheidsautoriteiten.

"De pandemie heeft laten zien dat de EU en de lidstaten niet klaar waren om een uitdaging van deze grootte aan te gaan," zegt rapporteur Nicolás González Casares. "Het EMA had gewoonweg een te klein mandaat en te weinig middelen", aldus de Spaanse sociaaldemocraat. Het EMA behoeft "meer transparantie, meer participatie, meer coördinatie en meer preventie."

EU-ministers van Gezondheid

Mohammed Chahim (PvdA): "Al anderhalf jaar staat het leven van iedereen op z'n kop door de coronapandemie. Nu we in de nasleep zijn van de huidige crisis, breekt het moment aan om na te denken wat we kunnen doen om beter voorbereid te zijn op een volgende crisis. Het versterken van de bevoegde agentschappen zoals het EMA draagt bij aan het sneller opzetten van productielocaties en een strakke logistiek rondom de distributie van vaccins en medicijnen."

De EU-ministers van Gezondheid werden het vorige maand al eens dat het EMA verder moet worden opgetuigd. De lidstaten, het parlement en de Europese Commissie gaan nu onderhandelen over de definitieve nieuwe regelgeving.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.