Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Sterfte aan kanker relatief hoog in Nederland, volgens RIVM

29-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ziekenhuis
Nederland scoort vergeleken met andere Europese landen goed als het gaat om de toegankelijkheid en kwaliteit van medische zorg. Maar het aantal mensen dat overlijdt door kanker is relatief groot, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het instituut vergeleek de gezondheid van Nederlanders met die van inwoners van elf 'buurlanden'.
Relatief veel rokers
Ook zijn er in ons land relatief veel rokers, in 2014 lag het percentage volwassenen dat wel eens of dagelijks rookt boven de internationale mediaan. In Zweden wordt het minst gerookt, in Oostenrijk het meest. Ook onder vijftien- en zestienjarigen scoort Nederland boven het internationale gemiddelde.

Roken is de belangrijkste oorzaak van sterfte en ziekte, met 9,4% van de totale ziektelast.
'Longkanker is niet de schuld van de roker, de tabaksindustrie heeft bloed aan haar handen'
Gemiddeld
Nederland scoort gemiddeld wat betreft het percentage sterfgevallen door een beroerte. Ook het percentage mensen met overgewicht en het percentage jongeren dat alcohol gebruikt is in ons land niet veel hoger of lager.
Volgens het RIVM komt de gezondheid van de Nederlandse bevolking op hoofdlijnen overeen met die van verschillende buurlanden.

Bron: ANP

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.