Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer ouderen overlijden door vallen

31-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rollator - ouderen
Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt toe. Het afgelopen jaar zijn meer dan drieduizend ouderen overleden nadat ze waren gevallen. Een van de oorzaken hiervoor is volgens experts dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen.
Dagblad Trouw liet onderzoek doen door het CBS naar het aantal ouderen dat komt te overlijden na een val. Uit die cijfers blijkt dat er vorig jaar 3267 mensen van boven de vijfenzestig om het leven kwamen door een val. Vijf jaar daarvoor, in 2010, waren dat er 2117, 35 procent minder. 
Stijging blijft doorgaan
Volgens verwachtingen van expertisecentrum VeiligheidNL zal het aantal doden door een val tot 2030 met 77 procent stijgen. Die stijging gaat veel harder dan de gemiddelde leeftijd van de bevolking, wat erop duidt dat vergrijzing niet de enige oorzaak van de toename is.
Steeds langer thuiswonen
Een van de verklaringen voor de grotere toename is het feit dat ouderen steeds vaker langer thuis blijven wonen omdat de wet is veranderd. Een woordvoerder van VeiligheidNL zegt hierover:
"Door de veranderde Wet langdurige zorg blijven ouderen langer thuis wonen. Het risico op ongelukken neemt daarmee alleen maar toe."  
Hogere kosten
Dit heeft gevolgen voor de zorgkosten. Volgens VeiligheidNL zorgt de toename van vallen voor steeds hogere zorgkosten. Als de stijging die nu wordt voorspeld daadwerkelijk doorzet, kunnen de nationale zorgkosten oplopen tot 1,3 miljard euro in 2030.
Zorg om de zorg
Eind 2014 maakte Zembla een uitzending over de gevolgen van de afname van het aantal verzorgingshuizen. Niet alleen ouderen ondervinden steeds meer problemen, ook voor mantelzorgers wordt de druk steeds hoger. Zonder mantelzorg is het voor ouderen vaak moeilijk om nog andere zorg te vinden. En als er dan helemaal geen extra zorg is en een oudere valt, dan is de kans groter dat het misgaat. Trouw beschrijft het voorbeeld van een 79-jarige man uit Leiden die viel en vijf dagen hulpeloos in huis lag. De politie vond hem toen de buren belden omdat hen was opgevallen dat de televisie dagenlang aan stond zonder dat ze hun buurman zagen.  
Kijk de uitzending ‘Zorg om de zorg’ van Zembla terug.
Lees het artikel in Trouw: ‘Vallen wordt steeds meer ouderen fataal’  

Meer over:

zorg om de zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.