Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer kinderen komen terecht in gesloten zorginstelling

07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anp-jeugdzorg
Het aantal kinderen in gesloten jeugdzorg is de afgelopen drie jaar toegenomen met twaalf procent, ondanks het voornemen om jongeren sneller en met minder zware jeugdzorg te helpen. Volgens deskundige Peer van der Helm, lector residentiële jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden, laat de toename zien dat de nieuwe jeugdwet op verkeerde aannamen is gebaseerd. Dat zegt hij dinsdag in Trouw.
Wijkteams
De gegevens over de toename komen van Jeugdzorg Nederland, dat ieder half jaar de cijfers van twaalf instellingen voor gesloten jeugdzorg verzamelt. Bas Timman van Jeugdzorg Nederland in Trouw: "We willen steeds meer naar kleinschalige opvang en hulp dicht bij huis. Maar je bent er niet met een stapeling van lichte vormen van opvoedhulp of begeleiding op school. De expertise die we nu binnen de gesloten zorg bieden, zou meer in de wijkteams moeten worden ingezet."
Volgens lector residentiële jeugdzorg Peer van der Helm laten de cijfers zien dat de nieuwe jeugdwet, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg en niet meer het het rijk, op verkeerde aannamen is gebaseerd. In Trouw zegt hij: "Deze groep kunnen we niet helpen met ambulante zorg. Ze hebben zo veel negatieve ervaringen, dat vraagt intensieve begeleiding. Ik denk dat veel gemeenten ook schrikken van de ernst van de problemen, maar de werkelijkheid is nu eenmaal gecompliceerder dan politieke idealen."
Meer geld nodig
In een brief aan aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en het ministerie van volksgezondheid schrijft Jeugdzorg Nederland dat er meer geld nodig is voor vernieuwende methodes en vormen van zorg om te voorkomen dat jongeren in een gesloten zorginstelling terechtkomen.
Lector Van der Helm vindt dat geen overdreven vraag, maar zegt wel dat dat extra geld dan eerst naar de bestaande zorg in instellingen moet: “Je kunt niet zorg afbouwen, als de alternatieven er nog onvoldoende zijn. Anders staan er straks kinderen in de kou. Als je in instellingen komt, zie je hoe armetierig het onderhoud is. Steeds vaker worden uitzendkrachten ingezet, in plaats van vast personeel. Dat nu jeugdzorgaanbieders afhaken bij gemeentelijke aanbestedingen, geeft aan dat ze het echt niet voor de geboden prijs kunnen doen.”
het dossier Jeugdzorg
Bekijk ook het dossier Jeugdzorg van ZEMBLA.
Lees het hele artikel in Trouw .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor