Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer gedwongen verkopen en met verlies verkocht

05-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
steeds-meer-gedwongen-verkopen-en-met-verlies-verkocht
Het aantal mensen dat een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omdat ze hun huis gedwongen en met verlies moest verkopen is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen, meldt het NHG in haar kwartaalcijfers.

In het eerste kwartaal van 2012 is het aantal gedwongen verkopen met verlies verder toegenomen en het aantal nieuwe garanties afgenomen. De NHG schrijft overigens wel dat dit rechtstreeks verband houdt met de actuele ontwikkelingen in de koopwoningmarkt, waarin minder woningen worden verkocht en de prijzen van woningen dalen.
 

Meer gedwongen verkopen met verlies

In totaal hebben 765 huishoudens in het eerste kwartaal van 2012 vanwege een gedwongen verkoop met verlies een beroep gedaan op de borgstelling van NHG (eerste kwartaal 2011: 491).
 

Oorzaak: echtscheidingen

De toename vloeit grotendeels voort uit meer verkopen met verlies veroorzaakt door (echt)scheiding. Het betreft voornamelijk huishoudens waarin geen van beide partners afzonderlijk de woonlasten kan betalen. Door de prijsdaling van woningen leidt een gedwongen verkoop steeds vaker tot een verlies.

 

Zorgplicht

Mensen die noodgedwongen hun huis moeten verkopen, blijven zitten met een enorme restschuld, omdat de waarde van hun huis inmiddels veel lager ligt dan wat ze er zelf voor hebben neergelegd.

Ondertussen geven de banken geen krimp: meedogenloos eisen ze hun geld op.

Banken en andere financiële dienstverleners hebben een zorgplicht ten opzichte van hun klanten. Die zorgplicht is wettelijk vastgelegd en houdt in dat hypotheekverstrekkers consumenten niet te veel geld lenen en hen een product adviseren dat bij hen past.
 

Explosieve stijging

Volgens het Bureau Kredietregistratie (BKR) hadden begin dit jaar 47.000 huishoudens een betalingsachterstand op hun hypotheek van vier maanden of meer. Dat is een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van twee jaar geleden. Ook het aantal executieveilingen stijgt explosief: in 2010 moesten 2086 mensen hun huis noodgedwongen in de verkoop zetten, in 2011 waren dat er 725 meer, een stijging van 34,8 procent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.