Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Steeds meer computergebruikers slachtoffer digitale afpersing

23-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
steeds-meer-computergebruikers-slachtoffer-digitale-afpersing
Het ‘politie-virus’ maakt steeds meer slachtoffers onder Nederlandse computergebruikers. Het gaat hier om zogenoemde ransomware die door cybercriminelen via het internet wordt verspreid. Het virus vergrendelt  - zogenaamd in naam der wet -  computers en eist betaling van een boete, omdat de gebruiker zich schuldig zou hebben gemaakt aan het illegaal downloaden van software en muziek of het bezoeken van websites met kinderporno.
“Eén op de vijf slachtoffers trapt er in en betaalt,” zegt Pim Takkenberg van het Team High Tech Crime (THTC) van het Korps Landelijke Politie Diensten vanavond in ZEMBLA.

Het Team High Tech Crime is in samenwerking met Europol begonnen met een onderzoek naar de verspreiders van het virus. “Criminelen misbruiken het logo van het Korps Landelijke Politie Diensten. Dat ondermijnt het vertrouwen van de burger in de politie,” zegt Takkenberg in ZEMBLA.

Symantec, een van de grootste internet security bedrijven, heeft 16 criminele organisaties in kaart gebracht die zich met deze vorm van digitale afpersing bezighouden. “ Het gaat om organisaties uit Rusland en Ukdraine ,” zegt Orla Cox van Symantec in Zembla. “ Maandelijks verdienen ze een half miljoen euro met ransomware .” Symantec verwacht dat het aantal besmettingen volgend jaar nog verder zal oplopen. Orla Cox: “ Meer cyber criminelen zullen zich op deze markt storten. Het is erg lucratief.

De kwaadaardige software kent verschillende varianten, waaronder het “Buma Stemra-virus”. Computer-reparatiebedrijven melden in Zembla dat de verspreiding van deze virussen sterk toeneemt. ' Een paar maanden geleden ging het om incidenten. Nu krijgen we dagelijks geïnfecteerde machines binnen ,' aldus Bart Veldhuis van IT-Land in Hoogezand. Zijn collega Pieter Knecht van Gooiland Computers laat weten “wekelijks gemiddeld dertig” besmette computers te moeten opschonen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.