Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Statenvragen over praktijken Atlanco Rimec

18-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
in-de-bouwput
De Statenfractie van de PvdA wil graag weten of Rimec op dit moment betrokken is bij bouwprojecten in Limburg en of de provincie voldoende maatregelen heeft genomen om misstanden en schijnconstructies met buitenlandse werknemers in de toekomst te voorkomen.

In de uitzending van Zembla ‘In de bouwput’ worden de praktijken van het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec ondezocht. In deze uitzending wordt uitgeweid over de misstanden rondom de arbeidsvoorwaarden van Portugese werknemers bij de bouw van de A2 tunnel in Maastricht, die in het najaar van 2013 aan het licht kwamen.

De uitzending van Zembla maakt duidelijk dat Atlanco Rimec in de afgelopen 7 jaar bij meer dan 50 projecten in Nederland betrokken was en dat de wanpraktijken met buitenlandse medewerkers, ook na de onthullingen bij de A2 tunnel, gewoon worden voortgezet, al dan niet onder een andere bedrijfsnaam.

Naar aanleiding van de problemen bij de A2 tunnel werd in februari 2014 via een motie van PvdA en SP besloten tot aanscherping van het provinciaal aanbestedingsbeleid. De Tweede Kamer heeft recent unaniem de Wet Aanpak Schijnconstructies aangenomen. Deze wet legt een grotere verantwoordelijkheid bij opdrachtgevers.
Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft de PvdA fractie een aantal vragen:

1. Heeft u kennis genomen van de uitzending van Zembla van 13 mei 2015?

2. Hoe beoordeelt u de conclusies van de journalisten?

|3. Kunt u aangeven of Atlanco Rimec of een of meerdere (vermoedelijke) rechtsopvolgers van Rimec, zoals Mecra en/of Oradea op dit moment op enigerlei wijze betrokken is bij provinciale bouwprojecten? Zo ja, kunt u aangeven onder welke arbeidsvoorwaarden de door deze bedrijven ingezette arbeidskrachten aan het werk zijn?

4. Heeft u kennis genomen van het artikel “Verhuur sloopwoningen lonend voor Avenue2”?

5. Kunt u aangeven of de conclusies in het genoemde artikel correct zijn en zo ja, was u op de hoogte van deze situatie?

6. Indien de conclusies correct zijn, hoe beoordeelt u de handelwijze van de hoofdaannemer in kwestie?

7. Op 7 februari 2014 heeft Provinciale Staten een motie van PvdA en SP aangenomen die vraagt om een aanscherping van het provinciaal aanbestedingsbeleid. Denkt u dat de aanpassingen voldoende zijn om uitbuiting van buitenlandse werknemers in de toekomst te voorkomen? Zo nee, welke maatregelen zouden wel voldoende zijn?

8. Recent heeft de Tweede Kamer unaniem de Wet Aanpak Schijnconstructies aangenomen. De wet legt een grotere verantwoordelijkheid bij de opdrachtgevers. Op welke wijze implementeert de provincie deze wet?

9. Is de provincie bereid om bij een volgende aanbesteding advies in te winnen bij de sociale partners in de bouw?

(Bron: Statenfractie PvdA)

Meer over:

in-de-bouwput
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.