Statenvragen over aanhoudingen in onderzoek naar North Refinery
15-03-2010
•
leestijd 3 minuten
•
70 keer bekeken
•
Het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland heeft in een onderzoek van het Functioneel Parket drie medewerkers van een afvalolieverwerkingsbedrijf in de provincie Groningen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het niet volgens de vergunning verwerken van afvalolieproducten en valsheid in geschrifte.
Voor de in-, uit- en doorvoer van afval gelden in Europa de regels van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Het bedrijf kocht oliehoudende afvalstoffen in kennelijk om deze volgens de aan het bedrijf verstrekte vergunning te verwerken. Het vermoeden is echter, dat de stoffen voor een deel niet werden verwerkt, maar naar het buitenland werden verkocht. De begeleidende papieren hiervoor werden vervalst.
Het onderzoek door het IMT startte begin 2009 in samenwerking met de het Regionaal Milieuteam (RMT) Groningen, de VROM-IOD en de KLPD. De onderzoeksperiode loopt van maart 2006 tot en met heden. De doorzoekingen door het IMT vinden plaats op vier locaties in Delfzijl, Putten, Lelystad en Roosendaal. Daarbij worden computers en administratie in beslag genomen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt in samenwerking met de VROM-IOD de installaties van het bedrijf in Delfzijl. Er worden ook monsters van afvalstoffen genomen.
Met het niet naleven van de regels zijn grote winsten te behalen en het kan leiden tot concurrentievervalsing. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Statenvragen Groenlinks
"Gisteren was er een inval van justitie bij het bedrijf North Refinery. Volgens de berichtgeving is dat mede het resultaat van een al langer lopend onderzoek door de Bovenregionale recherche Noord- en Oost Nederland naar het bedrijf. Voorzover bekend gemaakt betreft de problematiek onder meer mogelijke malversaties met documenten en het niet verwerken van grondstoffen doch het doorverkopen daarvan.
Gelet op de rol en verantwoordelijkheid van de provincie voor de milieuvergunning-verlening en het milieutoezicht heeft mijn fractie over deze ontwikkelingen de volgende schriftelijke vragen aan het College.
1. Welke rol heeft de provincie gespeeld bij het opstarten van het onderzoek van het OM?
2. Werkt het College samen met het OM en kunt u deze samenwerking toelichten?
3. Is handel in afvalstromen mogelijk volgens de huidige vergunning?
4. Is het mengen (blenden) van afvalstoffen en het vervolgens doorverkopen mogelijk volgens de vergunning?
5. Welk licht doet deze ontwikkeling schijnen op de vergunde situatie bij het bedrijf?
6 Welke aanvullende maatregelen treft het College vanuit haar eigen verantwoordelijkheid en rol om te voorkomen dat maatschappelijke niet te tolereren activiteiten in het bedrijf North Refinery worden ontplooid"
Zembla
In de aflevering ‘
De smerige olieroute
’ (Dirk Bayens en Norbert Reintjens) toont ZEMBLA aan dat bedrijven die afvalolie inzamelen en verwerken slecht te boek staan. Bijvoorbeeld het Amsterdamse bedrijf APS dat veroordeeld werd voor het illegaal aanleveren van oliehoudend afval aan een bedrijf dat daar geen vergunning voor had. Maar ook North Refinery, in de buurt van Delfzijl, verwerkt afvalolie. Volgens Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde, doet North Refinery dit zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.