Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Start burgerinitiatief voor een rookvrije generatie

30-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
672 keer bekeken
  •  
Vape ANP

Vier organisaties starten vandaag een burgerinitiatief voor een nicotinevrije generatie. Ze willen dat vanaf 2030 de leeftijdsgrens voor de verkoop van (e-)sigaretten en andere nicotinehoudende producten jaarlijks met één jaar omhoog gaat. Ook willen ze dat er snel een nieuwe toezichthouder komt die het verbod op verkoop van nicotine aan minderjarigen gaat controleren en zorgt dat het wordt nageleefd. 

De initiatiefnemers zijn ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Zij willen dat vanaf 2030 de verkoop van alle nicotinehoudende producten aan consumenten geboren na 1 januari 2012 wordt verboden. Deze groep is dan 18 jaar oud. 

Leeftijdsgrens verschuift 

Tegelijkertijd verschuift met deze maatregel de leeftijdsgrens waarop je (e-)sigaretten mag kopen ieder jaar met een jaar. In 2031 betekent het dat je alleen tabak mag kopen als je 19 jaar of ouder bent en in 2032 moet je minimaal 20 jaar zijn. Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd: “Iedereen weet dat roken slecht voor je is. Door de nicotine raken jongeren onbewust verslaafd en komen ze er vervolgens nooit meer vanaf. Dat moet stoppen en daarvoor moet de wet gewijzigd worden.”

Speciale toezichthouder

De organisaties willen daarnaast dus ook dat er een speciale toezichthouder komt die het verkoopverbod aan minderjarigen gaat controleren. In de Zembla-uitzending ‘de nieuwe nicotineverslaafden’ bleek al dat het huidige toezicht faalt. Twaalfjarigen vertellen in de uitzending dat ze allemaal kinderen kennen die vapen. Kinderen komen ermee in aanraking door leeftijdsgenootjes en ook via sociale media. Ook laten kinderen in de uitzending zien dat het doodeenvoudig voor ze is om aan elektrische sigaretten komen. Bijvoorbeeld via webshops:

De Kanter zegt daarover in Zembla: “Je kan werkelijk op elke straathoek vapes kopen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft niet genoeg handhavers. Er is geen enkele controle op. Je zal dus andere maatregelen moeten nemen.”

Een burgerinitiatief moet in de Tweede Kamer worden behandeld als minimaal 40.000 handtekeningen voor het voorstel zijn opgehaald.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.