Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Stankoverlast leidt tot gezondheidsklachten'

12-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitgesprokenvara-boeren-versus-burgers
Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksinstituut Nivel en het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht.
Door de stankoverlast zeggen omwonenden vaker te hoesten en verkouden te zijn. Ook hebben ze vaker last van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten door chronische stress zoals slapeloosheid, angst en depressie komen meer voor. ' Met de mestgeur kunnen irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress ', concluderen de onderzoekers.
Mensen die in de buurt van megastallen wonen, beoordelen hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Opvallend is dat ze maar zelden met klachten naar de huisarts gaan.
Meer dan 750 mensen namen deel aan het onderzoek. De gegevens over het gebruik van gezondheidszorg van deze groep zijn afkomstig uit de elektronische dossiers van de huisartsenpraktijken in de buurt. Het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer is vastgesteld met gegevens over vergunningen voor veehouderijbedrijven van de provincies Noord-Brabant en Limburg.
(anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.