Zembla

Stank en strijd - deel 2

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8112 keer bekeken
  •  

Het stinkt in Deurne, en niet zo’n klein beetje ook. Het Brabantse dorp ligt ingeklemd tussen tientallen varkens- en kippenbedrijven. Bijna nergens is de veedichtheid zo hoog als hier. En dat is nog niet alles, want als de wind uit het zuiden komt, ruiken inwoners de mestverwerkers en het composteerbedrijf op een industrieterrein dat pal tegen het dorp aanligt.

De overheid hoort haar burgers te beschermen tegen ernstige stankhinder. Maar hoe serieus maken gemeenten, provincies en ministeries hier werk van? Al 12 jaar strijdt een groep bewoners uit Deurne voor een gezond leefklimaat. Maar het stinkt er nog steeds. Burgers verdwalen in een juridisch en democratisch doolhof. Waarom treedt niemand structureel op tegen de misselijkmakende stank? De spanningen in het dorp lopen op, de gemeenschap raakt gespleten.

Zembla onderzoekt waarom het op papier veel minder stinkt dan in het echt. Deel twee van een plattelandsdrama waarin burgers het vertrouwen in de overheid kwijtraken en een verantwoordelijk ambtenaar erkent dat ‘baggermetingen’ hebben gezorgd voor een onverantwoorde schaalvergroting van varkensbedrijven.

Stank en strijd deel 2

Deze uitzending is voor het eerst uitgezonden op donderdag 5 mei 2022 bij BNNVARA op NPO 2.

Regie & samenstelling: Ton van der Ham

Research: Suzan Borst en Annette Schaëtzle

Bekijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

S.deab
S.deab4 sep. 2022 - 11:32

fijne dag . Ik heb de aflevering op tv gezien. En het onderwerp is interessant. En bedankt voor de geweldige inzet. Ik ben geen specialist op dit gebied, ik werk in een ander beroep, maar ik wil wel mijn visie geven. De bewoners hebben het recht om eerst het probleem aan de orde te stellen.Ten tweede moet de pluimveehouderij blijven draaien.Ten derde nemen burgemeester en bewindslieden een zeer realistisch besluit. De oplossing kan gebeuren als de eiser tevreden is. Het zal niet zijn om de eisers te marginaliseren, maar als ze een soort luxe in het leven hebben die verschilt van de rest van de gemeenten, zal de pluimveehouder verplicht zijn om de bewoners een financiële vergoeding te geven en de gemeente ook vrijstellen van het betalen van een deel van de opgelegde belastingen. Dit is mijn standpunt, ik wens jullie succes en de bewoners en iedereen een beter leven

Ruud Merks
Ruud Merks5 aug. 2022 - 13:10

Last van stank? Meldt het op de Stankmelder : www.stankopdekaart.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.