Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stank en strijd - deel 2

28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8556 keer bekeken
  •  

Het stinkt in Deurne, en niet zo’n klein beetje ook. Het Brabantse dorp ligt ingeklemd tussen tientallen varkens- en kippenbedrijven. Bijna nergens is de veedichtheid zo hoog als hier. En dat is nog niet alles, want als de wind uit het zuiden komt, ruiken inwoners de mestverwerkers en het composteerbedrijf op een industrieterrein dat pal tegen het dorp aanligt.

De overheid hoort haar burgers te beschermen tegen ernstige stankhinder. Maar hoe serieus maken gemeenten, provincies en ministeries hier werk van? Al 12 jaar strijdt een groep bewoners uit Deurne voor een gezond leefklimaat. Maar het stinkt er nog steeds. Burgers verdwalen in een juridisch en democratisch doolhof. Waarom treedt niemand structureel op tegen de misselijkmakende stank? De spanningen in het dorp lopen op, de gemeenschap raakt gespleten.

Zembla onderzoekt waarom het op papier veel minder stinkt dan in het echt. Deel twee van een plattelandsdrama waarin burgers het vertrouwen in de overheid kwijtraken en een verantwoordelijk ambtenaar erkent dat ‘baggermetingen’ hebben gezorgd voor een onverantwoorde schaalvergroting van varkensbedrijven.

Stank en strijd deel 2

Deze uitzending is voor het eerst uitgezonden op donderdag 5 mei 2022 bij BNNVARA op NPO 2.

Regie & samenstelling: Ton van der Ham

Research: Suzan Borst en Annette Schaëtzle

Bekijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.