Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staking bij TNT post lijkt onafwendbaar

22-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
geen-post-op-maandag
Een staking bij postbedrijf TNT lijkt onafwendbaar. De kaderleden van Abvakabo hebben zich donderdag unaniem uitgesproken voor staking, tenzij het bedrijf ingaat op de eisen van de FNV-bond. Dit heeft vakbondsbestuurder Peter Wiechmann laten weten.

Waarschijnlijk volgende week sturen Abvakabo, CNV Publieke zaak en de bond BVPP een ultimatum aan TNT.

De bonden willen dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft en willen harde afspraken over een geleidelijke reorganisatie.

Zij vinden dat alle mogelijkheden benut moeten worden om de werknemers zo lang mogelijk aan het werk te houden.
ZEMBLA
Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken. De 55-jarige postbode Marius is wanhopig na 30 jaar bij de post gewerkt te hebben. Hij heeft een gezin te onderhouden en zal met zijn leeftijd niet snel weer aan een andere baan komen: ‘Er is zo ontzettend veel werk, laat ons gewoon werken. Wij willen graag werken.’

In ZEMBLA - ' Einde van de postbode ' postbodes die de druk van TNT weerstaan om niet met de media te praten.

TNT betreurt de reactie van de bonden. Het bedrijf ging naar eigen zeggen tot het uiterste met voorstellen waarbij het aantal gedwongen ontslagen werd gereduceerd tot 3100. ''Daarbij zijn we echt met een stofkam door de plannen gegaan, dit is het maximum'', aldus een woordvoerder van TNT.

Een staking zal de problemen van TNT niet oplossen, stelde hij. ''Daarmee stijgen de postvolumes niet, terwijl de dalende volumes het echte probleem zijn. Je loopt zelfs het risico dat gedupeerde klanten door de stakingen overstappen naar een concurrent.''

Het bedrijf hoopt volgende week opnieuw met de bonden te kunnen praten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.