Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris Van Rijn reageert op de uitzending 'Verliefd, verkracht, vermist'

23-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
programmamaker-hanneke-de-jonge-bij-de-nieuws-bv
Staatssecretaris van Rijn reageert met een brief aan de Kamer op de Zembla uitzending ‘Verliefd, verkracht, vermist’ waarin wordt bericht dat er steeds meer slachtoffers van loverboys weglopen uit zorginstellingen. De uitzending van Zembla toonde aan dat ‘mensenhandel een afschuwelijk misdrijf is met grote gevolgen voor de slachtoffers. De verhalen van de meisjes in de uitzending illustreerden dit heel duidelijk.’

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen (NRMSGK) C. Dettmeijer constateert dat onder andere de kwaliteit van de zorg aan minderjarige slachtoffers van mensenhandel (slachtoffers van loverboys) verbeterd moet worden en dat de registratie van slachtoffers onvoldoende is.

Onlangs is op initiatief van organisaties aangesloten bij Jeugdzorg Nederland, een commissie ingesteld die een actieplan uitwerkt voor de aanpak van loverboy en mensenhandel problematiek in de jeugdzorg en het brede domein van de jeugdhulp. Eenduidige registratie van slachtoffers wordt hierin met prioriteit opgepakt.

De Taskforce Mensenhandel heeft, op basis van de aanbevelingen van de NRMSGK, een derde termijn gekregen. De Taskforce is in overleg met Jeugdzorg Nederland over hun deelname aan de Taskforce.

De staatssecretaris schrijft: ‘ Ik vind 90 weggelopen loverboyslachtoffers per jaar een onacceptabel hoog aantal. Want zelfs als de helft van de meisjes binnen een paar uur terug is, verdwijnen er 45 meisjes per jaar langdurig uit het zicht; dat is bijna 1 meisje per week. Ik zal er daarom bij de sector op aandringen expliciet actie op dit probleem te ondernemen en mij voor het einde van het jaar de voortgang te melden.

In de uitzending van Zembla werd de vraag gesteld of het verstandig is om slachtoffers van mensenhandel op verlof te laten gaan, gezien het risico op herhaald slachtofferschap.
De staatssecretaris neemt het standpunt van Jeugdzorg in dat stelt dat het doel van de behandeling in een gesloten instelling is om jeugdigen weer te laten terugkeren in de samenleving. Om dat mogelijk te maken zullen zij bepaalde vaardigheden moeten aanleren waardoor ze weer voldoende weerbaar zijn, al of niet met hulp van hun omgeving. Wanneer ze daar aan toe zijn krijgen zij verlof.

De staatssecretaris gaat voorbij aan de vraag of de slachtoffers van mensenhandel een speciale behandeling zouden moeten genieten, bijvoorbeeld het scheiden van meisjes en jongens in de jeugdinstellingen.

Hij schrijft tenslotte ’d e feiten en cijfers uit de uitzending van Zembla tonen eens te meer aan dat de aanbevelingen van de NRMSGK om de registratie, opvang en behandeling van minderjarige slachtoffers van mensenhandel te verbeteren van groot belang zijn. De commissie Azough heeft aangegeven dat ze hier prioriteit aan zal geven. Ik zal de vorderingen van deze commissie nauwlettend volgen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.