Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staatssecretaris De Vries spreekt klokkenluider Spijkers

19-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fred-spijkers-krijgt-na-jaren-delen-archief
Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie heeft voor het eerst een persoonlijke ontmoeting gehad met klokkenluider Fred Spijkers. De oud-defensiemedewerker heeft al sinds de jaren tachtig een conflict met Defensie omdat hij naar buiten bracht dat het leger ondeugdelijke landmijnen gebruikte.

De Vries heeft Spijkers thuis opgezocht. Ze hebben gesproken over de problemen waar Spijkers mee kampt. Zo heeft hij na ruim twintig jaar nog geen baan kunnen vinden en zit hij met zaken als misgelopen wachtgeld en pensioen. Ook heeft hij een probleem met de manier waarop over de zaak in officiële archieven wordt geschreven. De staatssecretaris had eerder al gezegd dat hij daaraan tegemoet wil komen.

Eigen schuld
In ZEMBLA 'Klokkenluiders in de kou' is te zien dat Spijkers jaren nadien nog problemen ondervindt van het luiden van de klok. Spijkers kreeg als maatschappelijk werker van de krijgsmacht in 1984 een dienstopdracht om een weduwe te vertellen dat haar man was omgekomen door zijn eigen schuld.

Spijkers wist dat het aan de slechte landmijnen lag die werden. Hij voorkwam dat de zaak in de doofpot kwam en vertelde de waarheid. Het Ministerie van Defensie was niet blij met zijn onthulling en werkte hem sindsdien tegen.

Een woordvoerder van Defensie heeft gezegd dat het een constructief gesprek was. Verder wil Defensie niets zeggen over het gesprek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.