Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staat moet verkeersknelpunten otter aanpakken

05-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
een-derde-van-otters-in-nederland-doodgereden
De Nederlandse Staat moet actief gaan bijdragen aan de bescherming van de otter. Het gerechtshof in Den Haag heeft beslist dat de Staat 21 bekende verkeersknelpunten voor zwervende otters moet aanpakken.
In ons land leven ongeveer 120 otters. Het bedreigd en zeldzame dier is regelmatig slachtoffer van het verkeer. Alleen al dit jaar zijn tot nu toe 31 otters doodgereden. Sterfte in het verkeer kan worden voorkomen door het aanleggen van voorzieningen zoals looprichels onder bruggen of duikers in dijken. Zo hoeven otters de weg niet over te steken.
Midas Dekker noemde in de ZEMBLA uitzending 'Dierentuin Nederland' het uitzetten van otters in Nederland dierenmishandeling.
De aanpak van die knelpunten is al jarenlang inzet van de organisaties Das & Boom en Stichting Otterstation Nederland. Vorig jaar bepaalde een rechter al dat de overheid de knelpunten moest aanpakken. Het ministerie van Economische Zaken vocht dat oordeel aan en ging in hoger beroep.
Het hof heeft nu de twee organisaties gedeeltelijk gelijk gegeven. De Staat moet in ieder geval de urgente knelpunten oplossen, waarbij sommige extra prioriteit hebben. Bij andere mag de Staat iets meer tijd nemen.
Das & Boom is gedeeltelijk tevreden met de uitspraak. 'Volgens de eerdere uitspraak zouden de knelpunten uiterlijk in mei 2015 moeten zijn aangepakt. Nu heeft de overheid tot november 2105. Dat is weer een lange tijd waarin veel extra otters slachtoffer kunnen worden', aldus Jaap Dirkmaat van de organisatie.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.