Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Staat hoeft Nederlandse IS-kinderen toch níet terug te halen

22-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
IS- vrouw
De Staat hoeft Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen die in Noord-Syrische kampen zitten, toch niet terug te halen naar Nederland. Het gaat om een politieke kwestie en is daarom geen zaak voor de rechter. Het hof in Den Haag haalt met deze uitspraak een streep door de uitspraak van de rechtbank begin vorige week.

Het kort geding was aangespannen namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen, die vastzitten in twee kampen in het noorden van Syrië. Ze zitten daar onder schrijnende omstandigheden. De Nederlandse staat was in beroep gegaan.

Na het vonnis barstten meerdere familieleden van de IS-vrouwen in huilen uit. Na de uitspraak van de rechtbank waren ze hoopvol dat ze hun kinderen en kleinkinderen snel terug zouden zien. De advocaat van een aantal van hen liet direct na afloop weten "extreem teleurgesteld" te zijn.

De rechter oordeelde begin vorige week in een kort geding dat de Staat er per direct alles aan moet doen om op korte termijn de kinderen naar Nederland te halen. Voor de terugkeer van de IS-vrouwen zelf hoeft de Staat zich niet in te zetten, oordeelde de rechter. Maar als de Koerden, die de kampen bewaken, de kinderen niet zonder moeders willen laten vertrekken, moet de overheid wel kijken of ze zowel moeders als kinderen kan terughalen.

Kabinet blij
Het kabinet is blij met de uitspraak van het hof over het terughalen van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. 

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus benadrukt dat het kabinet het vonnis "inhoudelijk zal bestuderen". Maar, voegt hij eraan toe, "ik kan in eerste reactie zeggen dat ik de uitspraak van het hof als ondersteuning van het kabinetsbeleid zie. We zijn altijd helder geweest. Deze vrouwen hebben zelf de keuze gemaakt om, al dan niet met hun minderjarige kinderen, uit te reizen naar IS-gebied en zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie."

Ook premier Mark Rutte wijst erop dat de uitspraak nog moet worden bestudeerd, maar "je gaat niet in hoger beroep om ongelijk te krijgen". Het kabinet blijft volgens hem inzetten op berechting in de regio.

Baby en peuter onder voogdij Jeugdzorg Nederland
Eerder oordeelde de rechtbank in Den Haag dat een baby en een peuter die momenteel zonder ouders in kamp Al Roj in Syrië verblijven onder voorlopige voogdij van jeugdzorg in Nederland geplaatst. Het gaat om de kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers.


ZEMBLA bezocht eerder dit jaar het kamp waar de kinderen van Rodgers verbleven in Syrië:

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.