Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Staat handelde onrechtmatig rond illegale adoptie’

24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
Vrouwe justitia Officieren van justitie

© ANP

De Nederlandse staat moet een schadevergoeding betalen aan de in 1980 illegaal geadopteerde Patrick Noordoven, zo heeft de rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld. Volgens de rechter heeft de staat "onrechtmatig gehandeld" tegenover de man.

Kort na zijn adoptie bleek uit politieonderzoek dat Noordoven, en 41 andere kinderen, illegaal geadopteerd waren uit Brazilië. Op dat moment zorgde de staat er niet voor dat Noordoven in staat werd gesteld om zijn afstamming en de omstandigheden van zijn illegale adoptie te kennen. "Terwijl de staat dat wel had kunnen en moeten doen", aldus de rechtbank, die oordeelt dat de staat gehandeld heeft in strijd met het recht op identiteit en afstammingskennis van Noordoven.

In een afzonderlijke procedure wordt beslist welke schade Noordoven heeft geleden en wat de hoogte van die schade is.

Voor het eerst

Volgens advocatenbureau Prakken d'Oliveira, dat de man bijstond, is het voor het eerst in Nederland dat de Staat is veroordeeld schadevergoeding te betalen aan een illegaal geadopteerde. Door het onrechtmatig handelen van de staat heeft Noordoven "twintig jaar van zijn leven moeten wijden aan het zoeken van zijn biologische ouders", stelt het advocatenbureau in een verklaring. "Daarnaast heeft hij jarenlang onderzoek verricht om op te helderen hoe zijn illegale adoptie heeft plaatsgevonden en welke rol de Nederlandse staat daarbij heeft gespeeld."

De illegale adoptie werd volgens het bureau destijds tot stand gebracht met behulp van een Nederlandse diplomaat en gefaciliteerd door de Nederlandse vertegenwoordiging in Brazilië. Een vordering dat de staat hiervoor ook aansprakelijk is, werd afgewezen door de rechtbank, aldus Prakken d'Oliveira.

Kijk hier 'Adoptiebedrog deel 1':

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.